Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Sveriges nordligaste ekologiska frisörsalong

/
  • Maj-Britt Mattsson har inga planer på att utöka salongen, men hon säger att de i framtiden kan tänka sig att utbilda andra ekofrisörer. Här behandlar hon Ann-Marie Erikssons hår. Längre bort kammar Beatrice Himmerlid igenom Hanna Vestalas hår.

Clipp-Er i Stenstan har blivit en Grön salong.
Den är nu den nordligaste miljöcertifierade frisörsalongen i Sverige.
– Många har fördomar, men det går göra nästan allt på en ekologisk salong, säger Maj-Britt Mattsson, ägare.

Annons

Maj-Britt Mattsson och Beatrice Himmerlid driver tillsammans Clipp-Er ekofrisör på Thulegatan. Maj-Britt har ägt salongen sedan 1987, Beatrice har hyrt en stol sedan 2000.

Nu är de inne på sitt fjärde år som ekologisk frisörsalong.

– Jag är ekologisk av mig över huvud taget och tänker mycket på hälsa och ekologisk mat. Så det var en naturlig övergång, säger Maj-Britt Mattsson.

Dessutom hade hon astma, och funderade på om hon verkligen skulle kunna fortsätta som frisör.

Så Maj-Britt Mattsson och Beatrice Himmerlid tog kontakt med Grön salong från Danmark, som gör omfattande miljöcertifieringar. Sedan slutet av 2011 har de gått kurser, bytt ut produkter och förändrat sitt arbetssätt.

Och nu har arbetet gett resultat.

Den 23 juni kom en representant från Grön salong och gick igenom salongen.

– Det är inte bara att byta ut sina produkter. Det är ett helhetstänk med låg energiförbrukning, källsortering, ekologisk fika ... Och det är ett helt nytt sätt att jobba, säger Maj-Britt Mattsson.

Clipp-Er uppfyllde kraven och har nu miljöcertifierats – som 16:e salong i Sverige. Som första salong i länet och i Sundsvall. Det var målet hela tiden, berättar Maj-Britt Mattsson.

Nu kommer salongen få regelbundna besök från Grön salong, som gör kontroller varje år. Clipp-Er har också fått tre mål till nästa år: Se till att de använder ett elbolag som har 100 procent förnybar energi, byta ut silar i vattenkranar och täta fönster och dörrar.

Enligt Maj-Britt Mattsson finns ingenting negativt med att vara en ekologisk frisörsalong. Hon besväras inte längre av sin astma, kunderna är positiva, de har många stamkunder och de använder vårdande produkter utan gifter.

– Vi har längre behandlingstider, men vi ser det som att kunderna får sitta här och slappna av.

Enligt Maj-Britt Mattsson finns flera fördomar om ekologiska salonger.

– De tror inte att det går göra kreativa saker, men det går göra nästan allt. Vi gör det bara på ett annat sätt, säger hon.

Annons