Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har avtal för att ta emot 96 asylsökande

Nu bekräftar även ägarna att Torpshammars herrgård kommer fungera som asylboende.
– Därefter återgår anläggningen till hotell som tidigare, förklarar de i en skrivelse.

Annons

Det är i ägarnas brevväxling med Ånge kommuns bygg- och miljökontor som framtidsplanerna för herrgården nu presenteras mer i detalj.

– Vi har tecknat avtal med Migrationsverket om 96 platser för tillfälligt asylboende och anmäler härmed detta, skriver ägarna, som till skillnad från kommunens byggnadsinspektör inte anser sig behöva söka bygglov för att påbörja mottagandet.

– För anläggningsboende som anordnas i hotell krävs inte bygglov för ändrad användning, skriver de och hänvisar till tidigare domare i liknande fall.

De framhåller också att verksamheten som asylboende ska ses som en tillfällig verksamhet under en begränsad tid.

– Därefter återgår anläggningen till hotell som tidigare, skriver ägarna.

Förutom asylboendet finns också ett ärende kring de åtgärder som gjorts av brandskyddet, vilket utmynnat i ett besked om att det kan bli tal om byggsanktionsavgift. Ett besked som i sin tur har fått ägarna att vända sig till kommunalrådet med önskemål om ett skyndsamt möte, då man känner sig motarbetade.

– Vi kämpar verkligen för herrgårdens överlevnad och är både chockade och ledsna av detta bemötande, skriver de i ett mejl.

■■ Läser du ST i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!