Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bor flest ensamma i Västernorrland – se hela listan

Allt fler bor ensamma i Sverige, visar siffror från SCB. Ensammast i Västernorrland är invånarna i Ånge, där drygt fyra av tio hushåll består av en person.

Annons

Sett till boendeformen blir vi svenskar allt ensammare. Statistiska centralbyråns siffror för 2015 visar att den hushållstyp som ökar mest är ensamstående utan barn.

Det är främst i glesbygdskommunerna som den här ökningen har skett, vilket också avspeglas i Västernorrlands siffror. I topp finns Ånge med nästan 43 procent ensamhushåll, vilket placerar kommunen på 18:e plats i landet. Tvåa och trea i länet är Sollefteå (42,5 procent) och Kramfors (41,7 procent).

Läs också: Trendbrott – Ånges befolkning ökar

– Storstäderna har sin bostadsbrist och där pressas man inte att vara ensamhushåll på samma sätt. Ju fler bostäder, desto lättare att skaffa eget boende, säger Thomas Johansson, statistiker vid SCB till TT.

Läs också: Mammor utan pappor får lagligt stöd

Fler ensamhushåll kan få såväl mänskliga och medicinska som ekonomiska konsekvenser.

När Institutet för hälsa och välfärd i Helsingfors för ett år sedan redovisade en sammanställning av levnadsförhållanden hos de ensamboende visade den på en högre dödlighet, mer ohälsosamma levnadsvanor och sämre upplevd hälsa.

Därmed är de ensamboende mer utsatta för sjukdom och arbetslöshet.

I och med att Sverige tagit emot ett stort antal ensamkommande barn den senaste tiden finns anledning att tro att andelen ensamhushåll kan öka.

Läs också: Ny lag träder i kraft – så fördelas flyktingarna i Västernorrland

– Vi har bara tagit emot pojkar och skulle strömmen fortsätta så kommer ensamhushållen att fortsatt öka. Sedan kommer det också bli stor skillnad på könsuppdelningen. Det är inte bra att man bara får stora grupper med män utifrån familjebildning och vi riskerar tappa flera kommuninvånare som flyttar till kärleken, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsbergs kommun, som har flest ensamhushåll i landet, till TT.