Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bygger Anders Sundsvalls säkraste parkering

Kraften Invest har investerat sex miljoner kronor för att skapa en säker parkeringsplats i Stenstan.
Ett högt smidesstaket, motordrivna automatgrindar och förhoppningsvis tv-övervakning ska stoppa från inbrott och skadegörelse.
– Det är Sveriges modernaste parkering, säger vd Anders Granström. .

2006 köpte han fastigheten på Rådhusgatan, mittemot Hedbergska parken, av Svenska kyrkan. Anders Granström byggde om fastigheten till kontor och då fanns inga tankar på att bygga en toppmodern parkeringsplats.

Själva idén föddes när företaget skulle bygga om på tomten och plocka bort några stora träd.

– Vi var rädd att de skulle ramla ner. Eftersom att efterfrågan var stor på parkeringar så valde vi att utnyttja tomten så här i stället, säger Anders Granström.

Efter ett års byggnationer står nu anläggningen klar. Den består av 40-talet platser – där fokus varit att skapa en parkeringsplats med hög säkerhet.

– Det finns inget sådant ställe i Sundsvall att parkera på. P-husen har inte samma säkerhet som vi har här, säger Granström.

Vad är det som gör er parkering säker?

– Vi har ansökt om övervakning och får vi tillståndet så kommer området då att vara videoövervakat. Vi har direktkommunikation med en central i Karlstad som bevakar dygnet runt. Vi har grindar som stängs direkt när man parkerat bilen. Inga obehöriga som kommer in och man kan tryggt stå här på kvällar och nätter utan att riskera att få inbrott eller skadegörelse.

Varje parkering är utrustad med motorvärmarplats och in- och utpassering sker med ett betalkort.

Vad kommer det att kosta?

– Lika mycket som att stå på stan i dag, tio kronor i timmen. Man betalar i efterskott och bara för den tid som nyttjats.

Hur mycket kommer ni att omsätta?

– Vi räknar med en till två miljoner kronor på sikt. Vi tror att en sådan här parkering har saknats och vi har redan fått många som visat intresse för att parkera hos oss.

Varför lägger du som företagare sex miljoner på att bygga en parkering?

– Själva projektet har utökats med tiden. För att ytorna ska kunna asfalteras så var vi tvungen att byta både brunnar och kulvertar som finns i marken. Det är klart att det drar iväg när man gör det. Sedan har vi valt att ha den modernaste tekniken och det system vi installerat är vi först med i Sverige.