Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här byggs Sundsvalls nya jätteskola – så blir den

Snart sätter nästa stora skolprojekt i gång.
Totalt 131 miljoner investeras i nya Skönsmons skola som kommer att växa rejält både till yta och elevantal.
Här är skisserna på den nya skolan.

Annons

Läs också: Nu räddas de hotade skolorna.

I höstas återinvigdes Bergsåkers skola som var den senaste stora skolrenoveringen i Sundsvall.

Nu är det dags för nästa.

I vår börjar arbetet med att bygga om Skönsmons skola, en rejäl ombyggnad.

Totalt behöver skolan växa från sina nuvarande 4 662 kvadratmeter till den nya totalytan på 7 200. Samtidigt kommer den större ytan att krävas för att klara ett högre elevantal på 175 elever.

Men det kommer att ta tid att få den nya skolan klar.

– Vi får räkna med att bygget kommer att ta tre år. Vi kommer att bygga om i etapper för att anpassa verksamheten, säger Johan Borggren, fastighetsstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen.

Förutom att den gamla skolan ska renoveras, där bland annat kök och matsal byggs ut kommer två nya hus att byggas.

Det ena kommer att vara i två plan och rymma lektionssalar, arbetsplatser för lärare, samt specialsalar. Totalt tolv nya klassrum kommer att rymmas i den fastigheten.

– Tanken är att vi ska börja med det huset och när det är klart så flyttar vi hela verksamheten dit när den gamla delen byggs om, säger Borggren.

Det andra nya huset som byggs på skolan blir den nya idrottshallen, som även rymmer fyra nya omklädningsrum, samt arbetsutrymmen för idrottslärarna.

– Tyvärr kunde vi inte bygga en fullstor sporthall utan vi får istället en yta som motsvarar två gymnastiksalar. Anledningen till detta är att en sporthall inte fick plats på tomten, säger Borggren.

I takt med att Sundsvall ska expandera blir den nya skolan viktig.

– Nu säkrar vi upp att det här skolområdet har lokaler att växa i för lång tid framöver. Det blir viktigt när stan ska växa, säger Johan Borggren.

Enligt Borggren så ses hela skolsituationen i södra stadsdelen över.

– Vi har Höglunda och Södermalmskolan också i det här området. Det finns inga beslut tagna när det gäller de skolorna, men här kan det bli tal om renoveringar också, säger Borggren.

Även Vibackeskolan på Alnön ska byggas om.

– Där är vi ytterligare några månader bort, men det är en mer omfattade ombyggnad. Där har vi inte kommit lika långt och har inte påbörjat något upphandlingsarbete ännu, säger Johan Borggren.

Det handlar om en total kostnad på 176 miljoner kronor som bland annat innefattar nya våningsplan, nytt maskinrum, nytt kök och matsal samt en mängd nya lektionssalar. Byggtiden där ligger på fyra år.