Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här byggs Sundsvalls nya parkeringshus: "Vi hoppas komma igång i år"

Planen på ett parkeringshus i Inre hamnen har funnits i många år .
Nu är ambitionen att börja bygga innan årsskiftet.
På Norra kajen däremot dröjer de två parkeringshusen fram till 2020.

Annons

Läs också: Efter klagomålen – här blir p-rutorna större: "Lättare att parkera"

Det byggs bostäder både på Norra kajen och Inre hamnen vilket gör att behovet av parkeringar ökar.

Kommunen är på väg att fatta beslut kring en ny huvudstrategi gällande parkeringssituationen i de två områdena. Förslaget är att den ska lösas med två nya parkeringshus på norra sidan och ett på den södra.

Ett bygge på södra sidan är inte långt borta.

– Om alla politiska beslut tas så hoppas vi kunna komma i gång innan årsskiftet. Det finns ett stort behov redan då det byggs i området, säger Hans-Åke Oxelhöjd, fastighetsstrateg

Läs också: Inga kameror när tjuven slog till

Det nya p-huset kommer att ligga i fastigheten Stuvaren mitt emot järnvägsstation och rymma cirka 390 bilar. De här planerna har funnits i många år.

– Vi köpte den här fastigheten 2004 för att kunna använda det som ett parkeringsgarage. Vi vill behålla kontorsdelen och sedan bygga ihop den med ett nytt parkeringshus, säger Peter Clemin, vd på Skifu.

Hur mycket skulle det kosta?

– Några exakta summor finns inte. Men räkna med en byggkostnad på omkring 300 000 kronor per plats.

Enligt Clemin är det möjligt att komma i gång med bygget redan i år.

– I så fall i slutet av året, men börja arbeta med det ganska omgående för det är mycket som måste göras innan dess. Vi har inte gjort projekteringen ännu, säger han.

När områdena på Norra och Södra kajen planerades var kommunens ambition att varje exploatör skulle bygga parkeringsgarage under sina fastigheter. Men det blev för kostsamt och tekniskt besvärligt på grund av närheten till vattnet.

Läs också: Lista: Här är risken störst att åka på p-böter

Lösningen är nu att fastighetsägarna ges möjlighet att friköpa sig från egna p-platser och i stället tecknar avtal om parkeringsköp och plats i de kommunala parkeringshusen.

– Många byggherrar anser att det var för dyrt att bygga parkeringar under husen och det gjorde att bostadsbyggandet inte kom i gång. Den här lösningen blev en väsentlig väsentlig skillnad för dem och priserna för de som tänkt köpa bostad blir betydligt lägre, säger Hans-Åke Oxelhöjd.

Men hur finansierar kommunen de här byggena?

– Genom friköpen och hyra för p-platserna. Det här är inget som kommer att finansieras med skattemedel.

På Norra kajen finns två platser utmärkta för parkeringshus, men där kommer det att ta längre tid.

– Vi är inte klara med detaljplanen ännu för de här två områdena och det tar ungefär två år innan den är färdig. Vårt mål är att är att de två parkeringsgaragen ska kunna stå färdiga inom 4-5 år, säger Oxelhöjd.

Lösningen får stöd från politikerhåll. När frågan var uppe i plan- och utvecklingsutskottet så blev det ja. Nu ska ärendet vidare till kommunstyrelsen för beslut.

– Vi tycker att det är bra att det tas ett helhetsgrepp. Parkeringssituationen har varit en hämmande effekt för att få i gång bostadsbyggandet. Vi har fått signaler att det varit svårt att hitta lösningar när det gäller parkeringar. När vi nu tar det här helhetsgreppet så har det bidraget till att fler intressenter vill bygga, säger Bodil Hansson (S), ordförande i plan och utvecklingsutskott.