Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har centern inflytande över solvärmestödet?

Maud Olofsson är energiminister, men har Centern egentligen något inflytande över politiken för förnybar energi?

Inför förra valet ville Centern göra det mer fördelaktigt att producera förnybar energi, exempelvis solel och solvärme. Det är bra, och ligger helt i linje med Vänsterpartiets politik. Men frågan är hur mycket stöd solenergin kommer att få ifrån regeringen.

Representanter från Svensk Solenergi, HSB och Naturskyddsföreningen påminner i en debattartikel i ST den 25/8 om ett mycket tydligt vallöfte i de borgerliga partiernas gemensamma valmanifest: Ytterligare insatser görs för att stimulera utvecklingen av solceller och solvärme. Detta löfte presenterades inte som en ambition utan som ett skarpt förslag i de borgerliga partiernas valmanifest.

Men i budgetpropositionen direkt efter valet 2010 aviserade regeringen en successiv utfasning av stödet till den som installerar solvärme. Än så länge finns stödet kvar, men mycket talar för att regeringen nu kommer att avskaffa det.

Vänsterpartiet vill att vi ska behålla det nuvarande solvärmestödet, och att detta senare ersätts av ett mer långsiktigt program. Vi vill att det ska vara förmånligt för alla som vill investera i ren energi och bidra till en lösning på klimatproblemet. Det är också i den gröna energin många av framtidens jobb kommer att skapas. Det vore därför mycket olyckligt om Sverige nu tappar fart och kompetens i det arbetet.

Men vad vill centern och den borgerliga regeringen? Relevanta frågor har ställts på debattplats i denna tidning. Vi väntar ännu på ett svar. Kommer regeringen och centern att svika vallöftet om ytterligare satsningar på solvärme?

Jens Holm (V),

miljöpolitisk talesperson och riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel