Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har det funnits en borg på Kubikenborg?

Fråga: Bodde i min barndom i Kubikenborg. Med tanke på namnet undrar jag om det har funnits en borg på denna plats i forna tider...

Lennart Risberg, Stockholm

Kubikenborg var ett av Sundsvallsområdets stora sågverkssamhällen och blev ett välkänt namn i vissa delar av Europa. Platsen är starkt förknippad med familjen Enhörning. Det var dalkarlen Johan August Enhörning från Grangärde som 1854 förvärvade mark med tillhörande vattenrätt på Skönsmon för att anlägga en bjälkgrop och utskeppningsplats. Det var bara fem år efter att den första ångsågen hade grundats i Tunadal och Sundsvallsdistriktet stod i början av en våldsam industriell expansion.
Enhörning började alltså med att exportera bjälkar, fyrkantsvirke, och det träbetonade namnet Kubikenborg var fyndigt i sammanhanget. Varför han valde efterleden -borg är oklart. Det finns inga lämningar av någon fornborg i området.

Men på 1700- och 1800-talen förekom "borg" ofta i namn på nya anläggningar och egendomar. Förmodligen var det vanligaste skälet önskan att skapa ett imponerande namn, och i vissa fall syftade det på topografin eftersom ordets ursprungliga betydelse är "brant klipphöjd". Man ska heller inte glömma påverkan från det tyskspråkiga Europa där många orter slutar på "burg", fast då i betydelsen "stad".
Det saknas ändå inte fornminnen vid Kubikenborg, tvärtom. I närheten ligger några av Norrlandskustens äldsta och intressantaste bronsåldersgravar. Två gravrösen är fortfarande bevarade. Det var dock inte förrän i slutet av 1800-talet som grav-arna uppmärksammades och då hade stora mängder sten redan fraktats bort för att användas som fyllning av kajplatserna nedanför Kubikenborg och Kumo. På 1850-talet kände man troligen inte till platsens äldre historia.


Johan August Enhörning utvidgade Kubikenborg. I slutet på 1850-talet började han anlägga ett skeppsvarv på platsen och 1860 köpte han Uddefors vatten-såg i Ljustorp för att få möjlighet att även exportera bräder. År 1862 gick det första fartyget av stapeln, barkskeppet "Mina" döpt efter Enhörnings betydligt äldre hustru Wilhelmina.
År 1868 började Enhörning anlägga en ångsåg i Kubikenborg och det blev ett av distriktets största sågverk. Området började nu på allvar utvecklas till ett samhälle med herrgård, industribyggnader, bostäder och skola.

År 1889 invigdes också Skönsmons kyrka. Men då var den gamle Enhörning redan död och ledningen av firman hade övergått till brorsonen Erik August Enhörning. När människor minns eller talar om "Enhörning på Kubikenborg" så handlar det oftast om den yngre brorsonen.
I dag är Kubikenborgs sågverkssamhälle nästan helt utplånat. Kyrkan och bolagsskolorna är några av de få byggnader som finns kvar. Det vore värdefullt om de som fortfarande kommer ihåg Kubikenborg berättar om sina minnen.