Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har det gjorts några revolutionerande uppfinningar i Medelpad?

Annons

Svar: Visst har det gjorts det – kullagret. Många tror att det var AB Svenska Kullagerfabriken, SKF, och dess direktör S Wingqvist som uppfann det berömda kullagret och började tillverkningen 1907. Men redan 4 februari 1890 fick skeppshandlare E Bredenberg i Sundsvall ett patent registrerat i Sverige på en "hjulbössa att användas för att upphäva den avsevärda friktion som vanliga hjulbössor äga". En hjulbössa är en hjulaxel. Själva kullageridén är dock äldre än så. I början av 1800-talet provades den i Tyskland.

Men 17 år före SKF fick sitt patent på ett sfäriskt kullager lät E Bredenberg i Sundsvall pröva sin idé på en vagn ägd av en åkare i staden.

Det första Sundsvallskullagret tillverkades av fabrikör Aron Andersson vid Andersson & Widmarks mekaniska verkstad. Uppfinningen provades bland annat på några sågverk utanför Sundsvall med gott resultat. Enligt sågverksägarna sparade man många kannor smörjolja när man använde kullager i ramsågarna.

1891 var det dags att starta Aktiebolaget Kullager "i syfte att genom tillverkning av kullager av olika storlek förse den svenska marknaden med en epokgörande maskindetalj". Men industriföretaget levde inte länge. Redan 1893 gick Aktiebolaget Kullager i konkurs och patentet man köpt av E Bredenberg för 30000 kronor såldes för 15 kronor tillsammans med maskiner och fabriksfastighet till NP Linderbergs Metallfabrik AB.

Orsaken till konkursen var bland annat för lite kapital och därför var företaget tvingat att snabbt börja sälja sitt kullager. Det fanns inte tid för utvecklingsarbete. Det visade sig att kullagren inte hade så bra hållbarhet. Kulorna svarvades i en vanlig metallsvarv och härdades för att bli hårda. Tyvärr saknades det kunskap om den komplicerade värmebehandlingen. Det fick till följd att om någon kula i ett lager inte höll, blev det lagerhaveri.

Det var det som SKF lyckades med. Efter ett utvecklingsarbete med specialstål från Hofors Bruk lyckades man ta fram ett hållbart kullager som gjorde den svenska produkten världsberömd. Men glöm inte – uppfinningen gjordes i Sundsvall av Skeppshandlare Bredenberg.

Källa: Inter bara skog ... industrins historia i Medelpad. Författare Rune Svensk

Annons