Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får flyktingbarn testa på bågskytte

Ett 40-tal barn dök upp i källarlokalen på Sidsjövägen på söndagen – för att skjuta pilbåge.
Sundsvall-Ortvikens bågskytteklubb ordnade prova på bågskytte för flyktingbarn.

Runt 20 ovana bågskyttar, från bland annat Irak och Afghanistan, trängs på en röd linje framför piltavlorna. Barn och ungdomar aktiva i klubben räcker fram färgglada pilar. En i taget.

Flyktingbarnen kisar med ena ögat, spänner bågen, siktar – och så viner pilarna genom luften. Träffar en piltavla, ett rådjur, en and eller kanske en räv. Barnen sträcker sig snabbt efter nya pilar. Skjuter igen.

Bakgrunden till initiativet är ett möte Sundsvalls kommun hade med idrottsföreningar. Där pratade man om vad idrottsföreningar kunde göra för att hjälpa de nyanlända barnen.

Bågskytteklubbens eldsjäl Lennart Carlsson var på mötet – och nu får flyktingbarn testa på att skjuta pilbåge tre söndagar i rad.

– De tycker att det är jättekul. Första gången var förra söndagen och nu har det spridit sig, säger Lennart Carlsson.

► Läs också: Lennart var på väg mot döden – idrotten blev hans räddning

Ett 40-tal barn dök upp men endast en tjej. De delades upp i två grupper och fick testa på att skjuta under ett vakande öga av de vuxna i klubben. Barnen i klubben fick öva på att vara instruktörer.

– Det gör att även de växer, säger Lennart Carlsson.

► Läs också: Intresse för bågskytte har skjutit i höjden