Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får Kalla koll på kartan

Skidorna har tillfälligt bytts ut mot karta och kompass.

I går fick Charlotte Kalla hjälp från bästa möjliga håll – världsmästarinnan Arja Hannus.

– Jag önskar att jag kunde ha en liten Arja med mig i Hälsingeskogarna, säger den nyblivna Sundsvallsbon.

Charlotte Kalla lyssnar fokuserat på Hannus vid raststugan på Ängen på Södra Berget. Världsmästarinnan från 1987 går igenom kartan inför träningsrundan.Tio kontroller ska avverkas på den 4,5 kilometer långa slingan som Tobias Eliasson från Sundsvalls Orienteringsklubb lagt ut.

Precis innan de ger sig iväg, tillsammans med Sundsvalls OK:s Elin Vedin och Marie-Helen Söderman från Stockvik, inser OS-guldmedaljören från Tärendö att hon inte har full koll på läget.

– Vilken punkt är start och vilken är mål? frågor hon, ackompanjerad av skratt från de andra.

En ny kort förklaring av Hannus senare försvinner kvartetten, inklusive Kalla och hennes röda IFK Tärendötröja, in i skogen.

Men numera är det Sundsvall som är Charlotte Kallas bas. Sedan några månader tillbaka bor hon och sambon, elitskidåkaren Anders Svanebo, i en villa på Skönsmon. Och träningsmöjligheterna har inte försämrats i och med flytten från Östersund, menar hon.

– Det finns jättebra spår här och dessutom fina möjligheter att åka rullskidor. Jag brukar åka ut mot Marmen eller Huljen och på Alnö är det jättefint att staka, säger Kalla.

Att de flesta landslagskollegorna bor och tränar i Östersund ser hon heller inga problem med.

– Med de förutsättningar jag har, att få vara ute på läger så mycket, så är det inga problem att hitta sparring.

Det är som en del av försäsongsträningen som Charlotte Kalla har bestämt sig för att delta i O-Ringen som startar i Söderhamn om en vecka. Under två dagar ska hon navigera sig fram i O-ringen Challenge – en tävlingsklass som innehåller längre banor än vanligt, men där kontrollerna samtidigt är lättare.

Långt från allt vad OS-guld, Björgenspurter och monsterryck i franska slalombackar heter har Kalla en mer blygsam målsättning i orienteringsspåret – att hitta alla kontroller.

– Jag vet att mina orienteringskunskaper inte är så bra, så placeringen är absolut inte det viktigaste för mig. Skulle det vara en ren löptävling vore det kanske annorlunda, säger hon.

Efter gårdagen är orienteringsfärdigheterna förhoppningsvis också betydligt bättre. Åtminstone tyckte båda VM-guldmedaljörerna att träningsrundan var givande.

– Det gick bra. Jag fick hålla i kartan och springa först medan Arja sprang bakom och styrde mig. Jag önskar att jag hade en liten Arja med mig i Hälsingeskogarna också, skrattar Kalla.

Vad var det viktigaste du lärde dig?

Att kolla på kartan en extra gång i stället för att chansa. Man ska ha koll på var man är och har man inte det så får man gå tillbaka till en punkt man känner till.

Arja Hannus var också imponerad av sin nyfunna adept.

– Hon var lite osäker ibland och visste inte var hon skulle ta vägen, men det är inte självklart utan orienteringsbakgrund. Det finns en liten orienterare i henne, säger hon.