Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får tvååringar med egen ponny gå på ridskola

Bubblande barnskratt och gulliga ponnyer samsades i ridhuset på Sundsvalls Ridklubb. Nu har klubben startat en träning som gör det möjligt för barnen att hoppa upp på hästryggen redan när de börjat tagit sina första egna springsteg.

Trots att Sundsvalls Ridklubb firar 70-årsjubileum så fortsätter verksamheten att utvecklas och växa. Ridskolan hade under hösten hand om SM i hoppning, men nu när tävlingen är avgjord så har i stället framtidens ryttare intagit ridhuset. Varannan lördag bjuder nämligen ridskolan in barn mellan två och fem år.

– Det är första gången vi arrangerar något för barn i den här åldern och barnen kan mer än vad man tror, särskilt när föräldrar och syskon leder dem, säger ridinstruktören Kerstin Hansen.

Barnen får, tillsammans med sina egna ponnyer, träna på att starta, stanna, svänga och gå över bommar. Enligt Kerstin kan det vara bra att kunna om man rider i skogen eller när man ska börja hoppa när man blir lite äldre.

Både barn och vuxna skrattade och hade roligt under träningen och tanken är att ridningen ska bli en naturlig del för barnen.

– Det finns mest bara fördelar med att börja i tidig ålder. Nackdelen skulle vara om föräldrarna trycker på för mycket så barnen tappar intresset, men här är vi väldigt mån att allt ska vara roligt och kravlöst.

Enligt Kerstin är det väldigt ovanligt med så unga barn på ridskolan, men det är desto vanligare att barnen får börja tidigt på hemmaplan. En som är uppvuxen med hästar är fyraåriga Mollie, som med van hand styr sin ponny runt i ridhuset. I hennes familj är det flera familjemedlemmar som är hästintresserade, bland annat hennes storasyster som hon ärvt sin nuvarande ponny av.

– Jag tycker om att trava. Det är kul när det studsar och när hästen springer. När jag blir stor vill jag även kunna hoppa och galoppera i ridhuset, säger Mollie.

Förutom Mollie så hade även tre andra barn, Milton, Iris och Lukas, kommit till ridskolan den dagen ST var på besök. Sara Andersson är mamma till treåriga Milton och hon ser träningen som en möjlighet att knyta kontakter.

– Vi har tio hästar hemma, men Milton har ingen kompis att rida med så då kommer han inte ut lika ofta. Här på ridskolan får han träffa andra barn och det tycker han är skitkul. Det är roligt för barnen att rida tillsammans och Kerstin har så bra hand om dem, säger Sara.

Milton rider på en vacker shetlandsponny som familjen köpte redan när Milton låg i magen. Nu är det Miltons alldeles egna ponny.

– Han kan rida jättefort och så kan han galoppera. Han är väldigt snäll, säger Milton.

– Det är en väldigt bra allroundhäst. Vi både rider och kör vagn med honom och ibland åker vi även på utställningar, säger mamma Sara.

Ridklubben hoppas på att kunna fortsätta med konceptet.

– Den här träningen är lite mer organiserad än när man bara rider hemma. Det här är ungefär som att ta dem till förskolan. Vi testar nu och ser hur det funkar, men än så länge är det lyckat. De här barnen är ju klubbens blivande verksamma medlemmar och därför är vi ju särskilt mån om att ha dem kvar, säger Kerstin.