Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns plats för färska idéer

Hur ska Olof Palmes torg i Sundsvall utformas?

Det och mycket annat ska sex studenter hitta förslag och lösningar på i sommar.

Studenter som jobbar på det nyinrättade designkontoret på Mittuniversitetet.

Annons

Det är första gången Sundsvall är med i den satsning som Stiftelsen Svensk Industridesign drivit i tio år på olika orter i landet.

– Gruppen kommer att jobba som en tillfällig designbyrå med uppdrag från sex arbetsgivare. På sju veckor ska de ta fram idéer och koncept som uppdragsgivaren sedan kan jobba vidare med, säger projektledaren Bengt Sandström från Design Västernorrland.

Uppdragsgivarna är Sundsvalls kommun, Landstinget Västernorrland, Permobil, Sensible Solutions, Hemsö Fastigheter och Järven Health Care.

Sjukhuset vill ha idéer kring hur patienter och besökare lättare ska hitta i den stora byggnaden.

Kommun vill få inspiration om hur man ska utforma Olof Palmes torg så att det passar in i stadsbilden och blir mer tillgängligt. En uppgift som blir spännande särskilt som ingen av de sex i gruppen kommer från Sundsvall, även om två av dem nu går designutbildningar på Miun.

Designkontoren finns på åtta orter i sommar och bland de 400–500 studenterna som sökt uppdragen har 51 valts ut. Grupperna bildas sedan med studenter som har olika utbildningar. De sex i Sundsvall känner inte varandra sedan tidigare.

– Det ska bli kul, jätteintressant och säkert långa dagar, tror Erika Nilsson, som utbildar sig till landskapsarkitekt i på SLU i Alnarp, Skåne.

– Att vi kommer från olika utbildningar är extra roligt. Sedan ska det bli spännande att träffa uppdragsgivarna och höra vad de vill, tycker Sergej Reve, som går på Högskolan för design och konsthantverk, HDK, i Göteborg.

Gruppen kommer att handledas av industridesignern Gunnar Anderung.

För sju veckors jobb – semester i juli – får studenterna 23 000 kronor, där uppdragsgivarna står för en del av betalningen. Fri bostad för de tillresta ingår och tillgång till cyklar.

Den 23 augusti ska projekten redovisas för uppdragsgivarna.

Annons