Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här flyr ungdomarna från socialtjänsten: "Det känns jättehemskt"

Strax efter klockan tolv på torsdagen anlände socialtjänsten till HVB-hemmet i Ljungaverk i två minibussar. Kort efteråt började barnen att rymma.
– De vill stanna kvar här, säger Ulf Sundholm som driver hemmet tillsammans med sina barn.

15 barn har bott på HVB-hemmet som startade i november. På onsdagen flyttade några av dem frivilligt men de flesta valde i stället att rymma när socialtjänsten kom till Ljungaverk.

Läs om beslutet att flytta barnen här: Hemmet för flyktingbarn stängs –socialdirektören: "Barnen har inte haft det så bra"

Flera av barnen gick in på det närliggande industriområdet, där skingrades de och gick åt olika håll.

– Det är inte säkert där inne på industriområdet där de springer och gömmer sig, säger Jenny Sundholm som jobbar på HVB-hemmet.

Hon och andra från HVB-hemmets personal sökte barnen till fots och med bil men lyckades inte få dem att gå tillbaka till hemmet medan socialtjänsten var kvar.

– De har ju busskort så vi vet ju inte vart de tagit vägen, säger Ulf Sundholm.

– Vi har inte vågat jaga dem för mycket heller för de är redan stressade och en del mår inte så bra sedan tidigare, säger Jenny Sundholm.

Läs även: Socialdirektören: "Vi gör ett nytt försök i kväll"

HVB-personalen säger att de försökt förbereda barnen inför flytten men att tiden varit knapp.

– Jag förstår socialtjänsten. De har all rätt att flytta barnen till hemkommunen men man kan ju göra saker smidigare, säger Ulf Sundholm.

Efter några timmars väntan i Ljungaverk gav socialtjänsten tillfälligt upp och lämnade HVB-hemmet. Då saknades ännu tio eller elva barn som enligt beslut ska flyttas till andra boenden. Senare på eftermiddagen kom barnen tillbaka till hemmet igen.

– Socialen har sagt att om barnen inte följer med kommer de att ta hit polisen. Och vad som händer då det vet jag ju inte. Det känns jättehemskt, vi vill ju absolut inte att barnen ska bli tvingade till någonting, säger Jenny Sundholm.

Läs även: Ungdomarna rymde när de skulle tvångsförflyttas från HVB-hemmet