Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ger Björk svaren om gamla E4 genom Sundsvall

Förändringarna på gamla E4 genom Sundsvall har varit en het fråga under hela hösten.
Nu tar kommunalrådet Peder Björk (S) till orda och riktar kritik mot oppositionens ställningstagande.
– Jag är förvånad över deras utspel, säger han.

Läs också: Smalare körfält, färre filer och sänkt hastighet – så förändras gamla E4 genom Sundsvall.

I juni 2017 planeras vägsträckan mellan järnvägsstationen och trafikplats Skönsmon att byggas om.

Vi har i omgångar berättat om de förändringar som planeras på sträckan och det har skapat debatt i form av mängder med insändare, politiska utspel, protestlistor och kritik från bland annat Motormännens riksförbund .

Kommunalrådet Peder Björk har följt debatten och är inte överraskad.

– Nej, det är jag egentligen inte, eftersom jag vet att förändringar av vägar eller stadsbilden och infrastruktur engagerar väldigt många människor. Men jag hoppas att vi kan ha ett bra samtal om vilken stad vi ska forma i framtiden, säger han.

Läs också: Färdriktningen klar – två körfält försvinner på gamla E4 genom Sundsvall.

I den principutformning som kommunens tjänstemän tagit fram ska bland annat antalet filer begränsas till en i varje riktning på stora delar av sträckan. En fråga som upprört många och som bland annat oppositionen ifrågasatt.

– Vi har gjort ett grundligt jobb tillbaka i tiden då vi bland annat tagit fram en stadsvision som alla varit överens om. En viktig del i den visionen var att knyta ihop Stenstan med vattnet, säger Björk och tillägger:

– Jag är en aning förvånad att man nu har låst sig så hårt vid antalet filer på den här vägen genom Sundsvall. Det viktigaste för oss är att få till en stadsgata där vi knyter ihop Stenstan med hamnområdet och vattnet, där vi får en helhet.

Men ni förordar en fil genom Sundsvall?

– Vi har ställt oss bakom det inriktningsförslag som lämnas över till Trafikverket. Utredningsarbetet fortsätter sedan, där Sundsvallsbor och andra organisationer som vanligt har möjlighet att lämna synpunkter. Det exakta slutgiltiga förslaget har vi inte sett ännu.

Läs också: Protestlistan växer – tusentals vill stoppa ombyggnaden av gamla E4

Går inriktningsförslaget igenom innebär det just en smalare väg och ett körfält i varje riktning på stora delar av sträckan.

Många fruktar att förändringarna på gamla E4 kommer att innebära långa köer. Hur ser du på det?

– Jag har full förståelse för att det finns synpunkter och att känslor väcks när vi gör stora förändringar i samhällsplaneringen. Men vi är precis i början av arbetet och det kommer att pågå under flera år.

Hur ska ni lyckats övertyga folket om att ni gör rätt?

– Det här handlar inte om att övertyga någon om vad som är rätt eller fel. Utan det här handlar om ett samtal om hur vi på bästa sätt ska utforma vår stad, så att vi som bor här kan ha så mycket glädje av staden som möjligt och stärka vår utveckling.