Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här gick Nackstabussen i 50-talets Sundsvall

Bussarna trafikerade längs Esplanaden redan på 50-talet.
I dag, mer än ett halvt sekel senare, är bussarna modernare och kvinnliga chaufförer är inte längre något ovanligt.

Läs mer: Wera minns butiksjobbet på Norrmalm på 50-talet.

Under det tidiga 50-talet jobbade Torbjörn Lindström och hans kollegor som busschaufförer i Sundsvall. Nyligen hittade Siv Carlsson, dotter till Torbjörn, en bild från Esplanaden i Sundsvall där bussarna trafikerade frekvent.

– Bussarna stod vid gamla taxistationen och var röda. Min far körde 6:an till Nacksta. Jag kom ihåg att en linje hette Sidsjöstaden också, säger Siv Carlsson.

Mer än ett halvt sekel senare träffar vi Gun Olsson som snart ska ta över ratten på Nackstabussen. Anette Forslund kliver av och berättar att hon kört buss i 25 år i april.

– Jag sa upp mig från förskolan och tog busskort, jag tyckte det var fränt, säger Anette.

Kollegan Elin Söderberg ser bilden från 50-talet.

– Ja, det är nästan så att jag hade kunnat vara med på den bilden. 1971 började jag köra, säger Elin Söderberg och skrattar. Jag tycker att arbetet är så roligt. Jag provade på att köra taxi men längtade tillbaka.

Som ung kvinna i yrket fick Elin stå ut med glåpord från de manliga kollegorna.

– Man fick lära sig eftersom hur man skulle svara", berättar hon. "Får en sådan här småjänta köra buss?" fick Elin ofta höra varpå hon svarade: "tydligen".