Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hittar du de godaste bubbelvinerna – stort test av hela utbudet

Snart nyår, och då vill de flesta ha något bubblande i glasen. Vår vinexpert Sune Liljevall har testat hela det bubblande utbudet i såväl ordinarie som beställningssortimentet – ett par hundra viner. Han konstaterar att utbudet nog aldrig varit bättre än för tillfället. I tabellerna nedan hittar ni de allra bästa köpen inom olika priskategorier.
Det finns bra köp från 49 kronor upp till dryga 1000-lappen.

Annons

Bästa mousserande viner och champagne i ordinarie sortimentet

Mousserande -99 kr

Fynd – bästa köp

Bestheim Crémant d’Alsace Brut, Frankrike (7714) 99 kr

Läckert och lättgillat Alsace-bubbel med begynnande mognad med rostade toner, bröd äpple och mineraler i den fint balanserade smakbilden.

Bra köp – mycket för pengarna

Campo Viejo Cava Brut Reserva, Spanien (7782) 75 kr

Bjuder på en mild äppelfruktig smak i välgjord aperitifstil med behaglig mousse och fräsch citruslik syra.

Jacobs’s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée, Australien (7359) 89 kr

Exponerar en god, smakrikt fruktig smak i lättgillad stil med livlig syra och fin mousse.

Anna de Codorníu Brut, Spanien (7369) 99 kr

En cava som alltid ger god kvalitet för pengarna och där chardonnaydruvan gör sitt för att höja det från de mer traditionella cavorna på inhemska druvor.

Bästa mousserande 100-199 kr

Fynd – bästa köp

Rotari Brut Riserva 2010, Alto Adige, Italien (7567) 109 kr

År efter år ett klockrent fynd i sin prisklass. Bjuder sin vana trogen på en härligt syrafräsch smakrikedom med inslag av mogna äpplen, citronzest och rostat bröd. Mycket bubbel för pengarna i en nästan champagnelik klass.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut, Frankrike (7688) 119 kr

Smaken är välbalanserad, rätt rik, moget äpplig med stråk av rostat bröd och grape i en god, kanske mer matvänlig än elegant stil. (Finns även på festlig magnumbutelj, 259 kr)

Pongrácz Brut, Sydafrika (7628) 120 kr

Bättre än på länge. Exponerar en stor, nougatrostad moget avrundad äpplig smak i en delikat, mycket matvänlig framtoning med balans och harmoni.

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2010, Alto Adige, Italien (77152) 129 kr

Här bjuds en stram, fräsch, aptitretande, torr och friskt grönäpplig smak med citrustoner i aperitif- och skaldjursvänlig, mycket välgjord stil.

Bra köp – mycket för pengarna

Crémant de Loire Brut Moncontour, Loire, Frankrike (7474) 101 kr

Stramt, torrt och friskt med äpplen, citrus och bröd i smakbilden. Välgjort bubbel att skåla in det nya året med. Passar också till den gratinerade hummern.

Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut, Frankrike (7685) 115 kr

En behaglig, torr crémant med avrundad äppelfrukt parad med bröd- och nougatinslag i harmonisk och välgjord förening.

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Brut, Frankrike (7911) 119 kr

Här bjuds en fräsch, äpplig smak med rostade toner och en behaglig mousse i kombination med en pigg citrusfrisk syra. Passar som aperitif och till mer neutrala fisk- och skaldjursrätter. (Ekologiskt)

Langlois Crémant de Loire Brut, Loire, Frankrike (7404) 129 kr

Personligt vin med gröna äpplen, nektar, mineral och citrus i den torra och påtagligt syrafriska smaken.

Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2010, Sydafrika (6505) 139 kr

Som alltid ett bra köp, även om nya årgången kanske inte riktigt når upp till den förras fyndnivå. Men definitivt ett läckert vin med komplexa drag för priset, med mogna äppeltoner, rostat bröd och nötter i stilfull förening.

Bästa mousserande 200-399 kr

Fynd – bästa köp

Palmer & Co Brut Reserve, Champagne, Frankrike (7372) 249 kr

Förför som vanligt med en stringent, fräsch frukt med päroninslag, liten nötighet och tydliga, aptitretande mineraltoner i en för prisnivån imponerande välformulerad stil.

Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru, Champagne, Frankrike (2739) 259 kr

Strålande bra, elegant champagne för prisnivån med frisk äppelfrukt, mogen citrus och mineraler i en både sirlig som smakrik stil som gjord för finare rätter på fisk och skaldjur – liksom som aperitif.

Palmer & Co Millésime Brut 2008, Champagne, Frankrike (7867) 299 kr

Imponerande bra årgångschampagne för priset. Bjuder på en fräscht äpplig smak med tydlig mineralitet, bröd och citrus i delikat samspel.

Piper-Heidsieck Brut, Champagne, Frankrike (7332) 339 kr

Härligt vin med pigga, läckert aptitretande, mineraltoner i klassisk, finessrik champagnestil med utvecklade drag, fin gräddig mousse och harmoniska syror.

Pol Roger Brut Réserve, Champagne, Frankrike (7549) 399 kr

Uppvisar en mycket aptitretande, stringent, milt äpplig, ren smak med tydlig mineralitet i hustypisk, elegant, ytterst välgjord stil.

Bra köp – mycket för pengarna

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut 2003, Champagne, Frankrike (72474) 277 kr

En harmoniskt avrundad, mogen och mild smakrikedom exponeras i denna 12 år gamla men ännu behagfullt fräscha årgångschampagne.

André Clouet Grande Réserve, Champagne, Frankrike (7686) 279 kr

En tät, rätt stramt fruktig, generöst äpplig, champagne med brödtoner och nötter på den friska, matvänliga smakpaletten. Alltid kvalitetssäkert köp och gränsar till fynd.

Nicolas Feuillatte Millésimé Blanc de Blancs 2006, Champagne, Frankrike (7592) 299 kr

Här bjuds milda sommaräpplen, fina bubblor och behaglig syra i en sirligt elegant, något avrundad hustypisk stil med aptitretande mineralitet. Lättförståelig och charmig champagne som nog många kan uppskatta.

Launois Vintage Blanc de Blancs Brut 2009, Champagne, Frankrike (7329) 319 kr

Som vanligt välgjort och personligt med gula äpplen, hasselnötter, ljus choklad och citrus i behagfullt samspel på smakpaletten. Möjligen inte riktigt lika överväldigande som förra årgångens självklara fyndklass.

Palmer Blanc de Blancs 2011, Champagne, Frankrike (7553) 329 kr

Intensivt äppligt med musselskalslika mineraltoner i välformulerad och fräsch, balanserad, stil med tilltalande mousse och syra. Ännu ungdomligt stramt och kan må bra av några års ytterligare lagring.

Michel Gonet Prestige Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature 2010, Champagne, Frankrike (7895) 349 kr

Exponerar en stor, nästan lite burdus, smakrikedom i bred stil med generös äppelfrukt, mineral och brödighet i klart matvänlig framtoning.

Diebolt-Vallois Prestige Brut, Champagne, Frankrike (7723) 369 kr

Här bjuds en stor smak av gula äpplen, grape och rostade brödtoner, i en närmast fatlikt smakrik, personlig och harmonisk stil.

Bästa mousserande 400-

Fynd – bästa köp

Bollinger Special Cuvée Brut, Champagne, Frankrike (7418) 449 kr

Har gått upp rejält i pris på senare år, men är fortfarande väl prisvärt och ett av de absolut bästa köpen bland de årgångslösa champagnerna i den smakrika skolan. Det handlar som vanligt om en rik, djup, pinot noir-dominerad, champagne med komplexitet och kraft som gör att det kan njutas till allt från smakrika fiskar och skaldjur, till kyckling och andra ljusa kötträtter. Har nog aldrig smakat bättre.

Henriot Millésime Brut 2006, Champagne, Frankrike (7789) 499 kr

För mig årets överraskning – och bästa köp i relationen kvalitet och pris. Bjuder på en mycket läcker, aptitretande mineralkaraktär i en gulfruktig, harmoniskt välbalanserad och relativt mogen stil med stråk av nötter och choklad i den komplexa, nyansrika och långa smaken. Kalas till en finare fisk- eller skaldjursrätt – till exempel nyårsaftonens gratinerade hummer.

Bollinger La Grande Année Brut 2005, Champagne, Frankrike (7579) 949 kr

Oändligt komplex, rik och harmonisk smak med en närmast explosiv aromuppsättning med allt man kan förvänta sig av en riktigt stor, fulländat formulerad, champagne. Enda felet är priset, men godare kan inte ett mousserande vin bli, enligt min smak.

Bra köp – mycket för pengarna

Ruinart Brut Millésime Brut 2007, Champagne, Fankrike (7637) 485 kr

Läckert mineralkrutig, högklassig champagne med stor, harmonisk smak av bokna äpplen, hasselnötter och rostat bröd i en lång, harmonisk, direkt vinnande stil. Mycket gott och gränsar till fynd.

Pol Roger Blanc de Blancs 2006, Champagne, Frankrike (88285) 599 kr

Riktigt häftig, mineralpräglad, elegant smak med harmonisk, läcker äppelfrukt med lime-, grape- och nougatinslag. Gott nu men ännu i en ungdomlig, knoppande utvecklingsfas och kommer att växa ytterligare med några års lagring.

Dom Pérignon 2005, Champagne, Frankrike (7428) 1 319 kr

Smakar det så kostar det. Mycket pengar förvisso, men också en ypperlig champagne med stor harmoni och balans i den äppelfruktiga, brödiga karaktären med pikanta, krutiga mineralinslag.

Bästa alkoholfria bubblet

Bra köp – mycket för pengarna

Billabong Sparkling Brut, Australien (1945) 54 kr

Friskt med mild behaglig frukt och liten sötma i enkel men välgjord stil. Kan fungera till lättare fisk- och skaldjursrätter och som aperitif.

Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine, Frankrike,( 1979) 89 kr

Välgjort, rent och riktigt elegant och trevligt alkoholfritt bubbelalternativ med äpple- och citrustoner, signerat vår svenske champagneguru Richard Juhlin.

Här hittar ni de bästa bubbelvinerna att beställa!

Här gäller det att vara ute i tid med beställningen då vinerna kan ta en vecka att få hem. Men de är definitivt väl värda att beställa och vänta på.

Bästa mousserande viner och champagne i beställningssortimentet

Fynd – bästa köp

Lindauer Brut Cuvée, Nya Zeeland (77054) 99 kr

Mycket frisk och vital nyzeeländare med äpple, bröd och nougatlika rostade toner i balanserat och matvänligt samspel.

Anna de Codorníu Blancs de Blancs Reserva, Spanien (72522) 127 kr

Riktigt god chardonnaydominerad cava med elegant, ren äppellik frukt, citrustoner och fin mousse. Dessutom i en festlig helvit flaska. Kan fungera bra till allehanda rätter på fisk och skaldjur, men naturligtvis också som aperitif och sällskapsbubbel.

Crémant de Bourgogne Blanc de Noir, Frankrike (84977) 159 kr

Kraftfull crémant gjort på 90 procent pinot noir och 10 procent gamay vilket gett en djup äpplig, något brödig smak med grape- och mineraltoner i mycket användbar, matvänlig stil.

Olivia Brut Nature Reserva, Cava, Spanien (77169)171 kr

En förstklassig cava med elegant, champagnelik, äpplig smak med brödiga, nötiga stråk och viss komplexitet i mycket välgjord chardonnaydominerad, föredömligt matvänlig, lång stil med mognadstoner.

De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs, Champagne, Frankrike (7885) 259 kr

Mycket strikt och torrt med mineralkrutigt terroirinslag i en stram, syrafrisk äppelfrukt. Mycket karaktär och kvalitet för pengarna.

De Saint Gall Premier Cru Brut Tradition, Champagne, Frankrike (77279) 279 kr

Tilltalande, rik, champagne för prisnivån med mogna äppeltoner och brödjästiga stråk i välgjord, smakrik och imponerande stil.

Lenoble Cuvée Intense Brut, Champagne, Frankrike (77256) 299 kr

En riktigt god mineralanstruken klassiskt formulerad champagne med tydliga äppel- och brödtoner i välbalanserad och för priset mycket delikat, framtoning med renhet och balans. Bra val till fisk och skaldjur.

Guy Charlemagne Brut Nature, Champagne, Frankrike (77415) 349 kr

Mycket torr och strikt, mineralig, champagne med stråk av mogna äpplen och bröd i den långa, strama, men ändå generösa smakbilden. Gott nu till fisk och skaldjur men kan med fördel också sparas något år för att sordinera de nu intensiva syrorna.

Vve Fourny Cuvée R Extra Brut, Champagne, Frankrike (77482) 349 kr

Exponerar en stor, öppen, djup, smak med mognadstoner i en gul frukt med rostat bröd, citrus och bokna äpplen på den rika arompaletten. En av årets överraskningar.

Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne, Frankrike (77522) 459 kr

Mycket karaktärsfull, smakrik champagne med komplexitet och djup i den tydligt brödiga, moget äppliga, lite chokladiga, mineralpräglade aromuppsättningen. Utsökt matchampagne av toppklass.

Bra köp – mycket för pengarna

Pol Rémy Brut, Frankrike (76100) 49 kr

Enkelt men överraskande rent och välgjort aperitifbubbel. Spöar faktiskt många flera tior dyrare cavor.

Ekuò Organic Sparkling, Venetien, Italien (77335) 59 kr

Ett lättsamt och neutralt fruktigt bubbel på garganegadruvan med intensiv mousse i enklare, men god, aperitifstil för priset. (Ekologiskt)

Cuvée Deor, Venetien, Italien (77308) 79 kr 

Trevligt och välgjort mousserande vin i stilfull guldflaska med livfull mousse och försynt, tilltalande, fruktarom. Mer för mingel än till mat.

Villa Clara Brut Cava, Spanien (77355) 79 kr

Enkel men välgjord cava med rena fruktstråk och toner av äpple och nougat i matvänlig stil med liten avrundande sötma.

Codorníu Ecológica Brut, Cava, Spanien (77831) 89 kr

Balanserad och trevlig cava med bussig, solmogen frukt i lättgillad, välgjord stil. (Ekologiskt)

Paolos Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry, Venetien, Italien (76128) 89 kr

Säga vad man vill om prosecco, men är den som här, torr och med behaglig milt sommaräppliga frukttoner i en ren frisk stil så förstår jag populariteten.

Chevalier Blanc des Blancs Brut, Frankrike (77293) 99 kr

Generöst fruktigt bubbel med äppel- och citrustoner och fin mousse. Kan passa fint till fisk- och skaldjur. (Ekologiskt)

Loxarel Sàniger Brut Reserva, Penedès, Spanien (77232) 101 kr

Utmärkt välgjord cava i en överraskande ren, torr och neutral stil som passar fint som aperitif och till lättare fisk- och skaldjursrätter.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Perle d'Or 2007, Frankrike (7892) 169 kr

Delikat och strikt, tydligt äppellik fruktighet med stråk av rostat bröd och citrus i välgjord klart champagnelik crémant-stil gjord på chardonnay och pinot noir.

Lo Sparviere Franciacorta Brut Cuvee 7, Lombardiet, Italien (77037) 179 kr

Exponerar en stor, moget äpplig, smak tillsammans med inslag av gula plommon, hasselnötter och bröd i en intressant, smakrik och god stil med personlighet och finess. Bra matbubbel till smakrika fiskar och skaldjursrätter, men även till ljust kött och matiga vegrätter.

Gramona Imperial Gran Reserva 2008, Cava, Spanien (71964) 199 kr

Jo, det går att göra riktigt högklassig cava också… Och inte bara jordbittra, neutrala och oftast ytterst tråkiga, charmlösa varianter med gummitoner. Här bjuds en stor, komplex, smörig smak i en personlig, delikat stil med mineraler och rostade stråk i en behagligt avrundad frukt med läckra mognadsinslag.

Pannier Brut Tradition, Champagne, Frankrike (7709) 216 kr

En smakrik och avrundad champagne med mild mousse och syra i lättgillad, men inte inställsam, stil.

Pierre Brigandat Blanc de Noir Brut Tradition, Champagne, Frankrike (77575) 249 kr

Här bjuds en stor moget äpplig smak med jästiga/brödiga inslag i typiskt kraftfull pinot noir-baserad champagnestil som passar utmärkt till mat.

De Saint Gall Premier Cru Blanc de Blancs Brut, Champagne, Frankrike (77086) 299 kr

Ren, strikt och elegant chardonnay-champagne i välgjord och hustypisk stil.

De Saint Gall Brut Blanc de Blancs Millésime 2007, Champagne, Frankrike (7878) 299 kr

Äppelfriskt, ännu mycket ungdomligt och syrarikt med försynta brödtoner i för priset imponerande stil från kvalitetspålitligt kooperativ.

Barnaut Grand Cru Rosé Authentique Brut, Champagne, Frankrike (77316) 328 kr

Stilfull mineralmättad smak med äpplighet och inslag av citrus och persika i bred, matvänlig stil.

Barnaut Grand Cru Grande Réserve Brut, Champagne, Frankrike (77315) 328 kr

Här exponeras en intensivt mineralig doft som går igen i den generösa, kartäppligt friska, jästbrödiga, smaken. Välgjort och matvänligt.

André Bergére Blanc de Blancs Brut Naturel, Champagne, Frankrike (75347) 339 kr

Generös chardonnaychampagne med strikta toner av vinteräpplen i en påtagligt torr, något brödig, ännu väl ungdomlig, lagringskrävandes, välkomponerad stil.

Il Mosnel Franciacorta Brut Satèn 2010, Lombardiet, Italien (77408) 349 kr

Här bjuds en finessrik, stor gulfruktig aromrikedom med inslag av honung, nötter och mogna äpplen i behagligt samspel i den långa harmoniska smaken. Ett vin med personlighet och delikat karaktär.

Vve Fourny & Fils Premier Cru Vertus Brut Nature Blanc de Blancs Premier Cru 2009, Champagne, Frankrike (77390) 389 kr

Stilfull, lång klassiskt formulerad smak i påtagligt torr, läcker, stil med stråk av mineraler, mogna äpplen och rostat bröd i angenäm förening.

Delamotte Blanc de Blancs 2004, Champagne, Frankrike (77307) 569 kr

Bjuder på en stor, komplex smakrikedom med rostade, nougatlika, toner i en äpplig frukt med mineralitet, jästiga och brödiga stråk i tilltalande samspel.

Barnaut Millésime Grand Cru Brut 2000, Champagne, Frankrike (77317) 578 kr

Stor, harmonisk, utvecklad smakrikedom med gul frukt, bröd, smörkola och bokna äpplen i lång, välbalanserad förening tillsammans med gräddig mousse och långt mineralbetonat slut.