Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hittar du de vita godbitarna att beställa

Två klara fynd och ett större antal väl prisvärda vita viner har Sune Liljevall funnit i denna genomgång av en ny samling viner från det omfattande och spännande beställningssortimentet. Här nedan hittar du de allra bästa köpen bland ett 100-tal testade vita viner.

Annons

Bland de vita beställningsvinerna imponerar en välgjord bourgogne och en halvtorr riesling vad gäller kvalitet kontra prisnivå. För en gångs skull får ett kändisvin också mer än godkänt. Mat- och teveprofilen Edward Blom har lanserat en torr riesling från tyska Rheingau som är riktigt god och användbar i matsammanhang för det facila priset 89 kronor.

Från italienska Abruzzerna kommer ett välgjort och gott vin på den inte så vanliga pecorino-druvan. Kan fungera utmärkt till fisk- och skaldjursrätter. Namnet är Giocheremo Con i Fiori Abruzzo Pecorino och priset 139 kronor.

Sancerre Clos du Roy Roger Champault från Loire imponerar kanske allra mest bland sauvignon blanc-vinerna, men flera håller ypperlig klass, bland annat ett från Nya Zeeland i ovanligt tyglad och elegant smakprofil.

Den vita höjdarbourgognen Pouilly-Fuissé Les Combettes Château Fuissé kostar visserligen 399 kronor, men när du väl smakar så tror jag prislappen känns förståelig då det handlar om ett chardonnayvin i absolut världsklass.

Vita viner att beställa

Fynd – bästa vita köp

71159 Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines Patriarche 2014, Bourgogne, Frankrike 109.00 kr

Riktigt trevlig vit budgetbourgogne med god, generös frukt med toner av äpple, gula plommon, försynt välintegrerat fatinslag och en snyggt balanserande syra. Riktigt gott och användbart matvin till fisk- och skaldjur till plånboksvänligt pris.

72092 Julie Riesling 2013, Pfalz, Tyskland 129.00 kr

Den som inte är rädd för lite sötma i sitt rieslingvin kan ha en ny favorit i denna delikata halvtorra exponent för druvan vars aromatiska frukt fint balanseras av en citruslik syra med försynta, pikanta, gummi/petroleum-stråk. Bra val till asiatisk eller annan kryddstark exotisk mat.

…också bra vita köp

72691 John B Sauvignon Blanc 2015, Sydafrika 69.00 kr

Enkel men välgjord sauvignon blanc med vital syra, lagom örtighet och en liten mineralitet.

73865 Laurent Miquel Chardonnay Viognier 2014, Languedoc-Roussillon, Frankrike 85.00 kr

Välgjort och balanserat vin med generös, men tämligen neutral, frukt med fin syra i en ofatad rensmakande och i matsammanhang användbar stil.

74310 Edward Blom Riesling Trocken 2014, Rheingau, Tyskland 89.00 kr

En något spritsig riesling med föredömligt ren frukt i en välgjord fisk- och skaldjursvänlig stil till bra pris. Äntligen ett kändisvin som håller måttet!

72716 Leitz Dragonstone Riesling 2014, Rheingau, Tyskland 89.00 kr

En trevlig halvtorr riesling i rättframt ungdomlig stil med tropiska frukttoner som balanseras fint av en citruslik syra. Gott som sällskapsvin, till ost och asiatiskt kryddig mat.

78384 Fritz Willi Riesling 2014, Mosel, Tyskland 129.00 kr

En typisk, mild och lite blommig Mosel-riesling med citrusinslag, mineral och friska äpplen på smakpaletten.

78413 Giocheremo Con i Fiori Abruzzo Pecorino 2014, Abruzzerna, Italien 139.00 kr

Fräscht och syravitalt torrt vin på pecorinodruvan som här exponerar sig från sin allra elegantaste, stringent fisk- och skaldjursvänliga sida med mineraler och försynta stråk av vita blommor och päron.

72513 Errázuriz Max Reserva Chardonnay 2014, Chile 139.00 kr

Som vanligt en riktigt bra, välkomponerad Nya världen-chardonnay med pigg frukt och syra, krutiga mineraltoner och lagom ekfatsminkning. Till smakrika fiskar och ljust kött.

73100 Elephant Hill Sauvignon Blanc 2014, Nya Zeeland 145.00 kr

Alltid pålitlig producent som här bjuder på en sauvignon blanc som med nyzeeländska mått är mycket tyglad i aromerna – och inte exponerar sedvanligt generösa passionsfrukts- och sparrislika toner – utan en mer strikt Loirelik, citrus- och mineralpräglad, framtoning i mycket fisk- och skaldjursvänlig stil.

73539 Brandl Weinberge Pfaffenberg Grüner Veltliner 2014, Niederösterreich, Österrike 150.00 kr

Kvillrande mineralpiggt och friskt i fjällbäcksren, lätt kryddig, stil som gjord för färska skaldjur och som aptitretande aperitif.

76945 Sancerre Clos du Roy Roger Champault 2014, Loiredalen, Frankrike 189.00 kr

Mycket strikt och syravital sauvignon blanc med endast försynt inslag av grönska och med uttalad, aptitretande, mineralitet i den citrusfriska frukten.

70861 Pouilly-Fuissé Les Combettes Château Fuissé 2012, Bourgogne, Frankrike 399.00 kr

Kostar tyvärr en del, men när man smakar så förstår man varför. Det handlar om en mycket generös och välformulerad vit bourgogne med läcker stor, gul frukt och mineralitet tillsammans med en påtaglig fatkaraktär i snyggt samspel. Gott nu till smakrika fiskar och ljusa kötträtter, men mår bra av ytterligare lagring för en större integrering av smakkomponenterna och utvecklad nyansrikedom.