Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har hjälpt 8 av 10 arbetslösa till jobb eller utbildning

Det är drag i bemannings- och rekryteringsbranschen.
– Efterfrågan har ökat ordentligt i år, säger Lars Holmlund, platsansvarig för Manpower i Sundsvall.
Själva har de därför utökat personalstyrkan till tolv anställda.

Annons

Fyra av dem jobbar i en ny satsning.

– Vi blev godkända leverantörer till arbetsförmedlingen vid årsskiftet och det samarbetet ledde till den satsning som vi kallar Manpower Matchning.

De ska förstås hitta lösningar för de arbetslösa och för den som vill byta jobb, men också hjälpa arbetsgivarna att hitta rätt folk med rätt kompetens.

– Hittills i år har vi haft nära 200 deltagare i programmet och av dem har 77 procent, runt 150 personer, gått vidare till någon typ av arbete, till utbildning eller har startat eget. Det har faktiskt gått så bra att andra Manpower-kontor börjat ta efter vår modell.

Arbetsförmedlingen har lite strängare krav i sina mätningar.

– Enligt dem ligger vi på 52 procent, men deras siffror släpar också efter, menar Lars Holmlund.

Av de arbetssökande som gått vidare har två av tio påbörjat en utbildning. Och av de som fått jobb – i regel i form av längre praktik, vikariat eller provanställning - har 70 procent varit kollektivanställda och 30 procent tjänstemän.

Lars Holmlund erkänner samtidigt att det inte alltid varit så lätt att hitta praktikplatser.

– Nej, men vi har också haft möjlighet att erbjuda de arbetssökande kortare uppdrag inom Manpowers bemanningsverksamhet. Det räknas inte in i vår statistik, men det ger dem en referens och det är viktigt.

Branschen tror att den höga aktiviteten fortsätter och Lars Holmlund räknar med att behöva nyanställa nästa år.

– Inom vissa yrken finns det brist på kompetens, men där har vi nu startat ett projekt för att försöka locka hit kvalificerade personer från övriga landet, berättar han, själv hemflyttad från Stockholm för ett år sedan.