Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hyllar de norska stjärnorna Falun: "Jag älskar loppen här"

Världseliten är tillbaka i Falun för första gången sedan VM för ett år sedan.
Ett kärt återseende för många – inte minst de norska superstjärnorna Therese Johaug och Petter Northug.
– Jag älskar loppen här, säger säsongens stora distansdrottning, Therese Johaug.

Annons

När skid-VM avgjordes i Falun för ett år sedan blev Therese Johaug mästerskapets stora drottning, då hon åkte hem tre guld.

Nu är den suveräna norskan tillbaka, och på fredagens presskonferens hyllade hon Falun.

– Det är väldigt tuffa banor, men jag har fina minnen härifrån Falun från ifjol. Jag älskar loppen här, och då speciellt Mördarbacken, sa Johaug och fortsatte:

– Det kändes lite som att jag bodde i Falun ifjol, under en längre period, så det känns nästan lite märkligt att vara tillbaka. Samtidigt är det väldigt motiverande, med tanke på resultaten som jag har haft här tidigare.

Inför helgen i Falun är det en tajt drabbning i den totala världscupen mellan ledande Johaug och Ingvild Flugstad Östberg. Bara 92 poäng skiljer de båda norskorna åt.

– Det blir en spännande helg, med två distanslopp. För min del handlar det om att försöka gå ifrån och inte ha med mig någon in på upploppet, säger Johaug.

Petter Northug, som för övrigt inte kommer till start i lördagens klassiska lopp, har just Falun vuxit ut till en personlig favorit.

Även han har goda minnen från fjolårets VM, då han tog inte mindre än fyra guld.

– Jag tog min första världscupseger här och jag gjorde ett bra VM här ifjol, så det är lite speciellt att komma tillbaka när man är ute i spåren, säger Northug.

I herrarnas världscup är det desto mindre spännande, då Martin Jonsrud Sundby, inför helgen i Falun, leder den totala världscupen med hela 670 poäng.

Tävlingarna i Falun inleds på lördagen med 5 kilometer klassiskt för damer och 10 kilometer klassiskt för herrar.

På söndag väntar masstart, då 10 respektive 15 kilometer fristil ska avverkas.