Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här IQ-testas Sundsvallsborna

Han har alltid varit duktig på problemlösning.
I lördags hade han möjlighet att få intyg på sin förmåga.
– Jag vill få bevis på att jag är smart, säger Tim Forslund.

Han läser till civilingenjör med inriktning datateknik på Mittuniversitetet. Det var första gången han gjorde Mensatestet och det var med blandade känslor som 21-årige Tim Forslund kom ut ur provsalen.

– Det var mycket som gav sig själv men det var på samma gång ändå svårt.

Organisationen Mensa vänder sig till högbegåvade. För att bli medlem i Mensa krävs att man har ett IQ värde över 131 och det motsvarar 2 procent av befolkningen. I lördags passade tolv stycken på att testa sig och det var mestadels grabbar.

Tim Forslund har alltid haft bra resultat på olika tester han gjort tidigare. Han hoppades att testet gick bra och ett eventuellt medlemskap i Mensa hägrar.

– Det vore som att vinna på Lotto.

Men att ett högt IQ-värde skulle vara samma sak som hög intelligens tror han nödvändigtvis inte hänger ihop.

– Jag tror att det finns en skillnad på att snabbt ta åt sig kunskap och sedan se hur man kan använda den i praktiken. IQ-värdet ligger kanske däremellan.

Som duktig problemlösare och en fena på att tänka abstrakt har Tim Forslund fått en helt egen uppgift i bekantskapskretsen.

– Det är väldigt kul att sätta ihop Ikeamöbler. De brukar lämna över den uppgiften till mig.

Sundsvallsbon Per Thornéus är testledare för Mensa i Mittsverige. Föreningen verkar bland annat för att högbegåvade barn ska få utmaningar i skolan.

– Oftast koncentreras resurserna till de normalbegåvade eller de som ligger på nedre änden av normalkurvan. Det gör att de som ligger i toppen blir väldigt uttråkade, säger han.

Kritik har riktats mot sättet att mäta intelligens och att testet är snävt.

– Vi mäter intelligens. Testerna är väldigt säkra, säger Per Thornéus.