Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har jobbat på SMHI i 38 år

Sedan 1975 har hon jobbat med väder och vind, land och sjö. Arbetet som meteorolog har varit, och är, en stor del av Inga-Lill Nordins liv och många har hört hennes röst på radion.
– Det är ett jobb som alltid innebär nya utmaningar vilket gör det roligt att åka till jobbet varenda dag.

Annons

Inga-Lill Nordin växte upp på en mindre mjölkgård där radiokanalen P1 alltid stod på och hennes pappa lyssnade på rapporterna. Det var när hennes lärare på Hedbergska skolan sedan tog med klassen på studiebesök på Midlanda och hon fick se meterologiskt arbete på nära håll som hon bestämde sig, hon skulle bli meteorolog.

Att behovet av meteorologer var små var ingenting som stoppade Inga-Lill. Hon började sommarjobba som meteorologisk observatör i Gäddede 1975 och arbetade sedan som meteorologassistent på Kiruna flygplats och Midlanda. Meteorologstudierna avslutades 1980 och därefter jobbade hon på Bromma flygplats och sedan Midlanda.

– Jag läste till meteorolog för att jag tyckte att det var roligt och tänkte inte så mycket på att behovet av meteorologer var litet. Även om vägen till målet inte går raka spåret så brukar det lösa sig på ett eller annat sätt och man tar sig dit man vill.

Under åren har hennes arbete bestått av utarbetande av väderprognoser för flyg-, och landtrafik samt fjäll- och kustväder. För två år sedan gjordes en omorganisation i företaget och Inga-Lill och hennes kollega sitter nu i Sundsvall och jobbar på distans från Norrköping. I dag består arbetet av att välja datamodell och finjustera grundprognoser, utfärda SMHI:s vädervarningar och läsa P1:s land- och sjörapporter.

Arbetet varvar Inga-Lill med sina många fritidsintressen där mycket handlar om att vara ute i naturen. Under sommarhalvåret paddlar hon gärna kanot och på vintern tycker hon om att åka längdskidor. För Inga-Lill är det viktigt att äta ekologisk mat och bekämpa kemikalier i miljön. Hon och särbon Bengt-Olof är aktiva i många ideella föreningar som till exempel Ekologiska lantbrukarna, Frikyrkan, Njurunda hembygdsförening och Njurunda fårklubb. Trots att hon är med i många föreningar anser hon inte att föreningslivet varvat med jobb skulle kännas stressigt.

– Det är en avkoppling från vardagen och fyller en viktig funktion. Man träffar människor med liknande intressen och man kan utbyta erfarenheter med varandra.

Utöver jobb och föreningsliv spelar Inga-Lill dragspel och har på senare tid även börjat väva. Hon menar att hon bara har fem år kvar till pension och att det nu är dags att komma i gång med intressen så att hon inte blir helt arbetslös då hon går i pension.

– Även om man blir äldre så måste man fortsätta hålla i gång, så vi får se, nu kanske jag lägger in en till växel i livet.