Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kommer årets premiärströmming

Nu är den i hamn i Bondhamn.

Årets första strömming har landats efter en blåsig fisketur.

– Det är den första rejäla fångsten, säger Hans Frölander och hissar upp de glänsande fiskarna på bryggan.

Efter ett par provturer med fisketrålaren så har äntligen den första riktigt stora fångsten landats i Bondhamn.

De silverglänsande fiskarna fångades utanför Åstön på cirka 85 meters djup.

– Strömmingen går långt ner nu i början så man får fiska på djupet, säger Hans Frölander som fiskat i vattnen utanför norra Timrå sedan slutet av 1990-talet.

Första riktiga fångsten

Dagens fångst blev någonstans mellan 400 och 500 kilo och det är båtens kapten nöjd med. Men de riktigt stora fångsterna kommer senare när fisken går in på grundare och framförallt varmare vatten.

– Då fiskar vi på natten det går inte att ta hand om fisken när det blir för varmt på dagen, förklarar Hans Frölander.

Flera vill smaka

Nu är det dagsfiske som gäller och under torsdagen styrdes båten ut från bryggan vid femtiden på morgonen. Tillbaka i hamn var Hans Frölander och Bengt Norberg, som också arbetar på båten, strax efter klockan ett. Strömmingen hade fångats i nät. Sammanlagt är det sex delar som är 240 meter långa som länkas ihop till ett långt nät. Men det är andra som vill vara med och kalasa på havets silver, som en av åskådarna på bryggan kallar strömmingen.

– Det är mycket säl i vattnen och de verkar ju finnas överallt nu, säger Hans och syftar på kutarna som siktats både i Sundsvall och på vägen i Fjäl, Timrå.

Vid bryggan i Bondhamn har han gjort i ordningen en fiskebod men sorterings- och filémaskin. Där finns också ett frysrum och där samlas fångsten en kort stund innan den levereras vidare. Men det är ingen lång resa de nyfångade fiskarna får göra innan de ska tas om hand.

– Det blir surströmming av alltihop och de levereras till Tynderö, säger Hans Frölander.

Fram till midsommar

Fiska strömming kommer man att gör fram till midsommar och en del av strömmingen kommer säkert inte att hinna surna innan den hamnar på tallriken. Hans själv gillar läckerheterna bäst i två former.

– Jag gillar den bäst stekt och inlagd, säger Timrås ende strömmingsfiskare.