Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har ni överhuvudtaget någon plan – eller vill ni sluta som Sickan?

”Jag har en plan”, brukade Sickan utbrista i filmerna om Jönssonligan, när han hade en ny kassaskåpskupp på gång.

Har våra regionpolitiker någon plan för hur sjukvården i allmänhet och primärvården i synnerhet ska klaras framöver? Om så är – varför inte kommunicera det till befolkningen, så vi får annat än snömosiga utsagor i debattartiklar om finansiella satsningar, som man undrar hur de ska användas, konkret.

Vad görs för att komma tillrätta med staffetteländet? Hälsocentraler utan en enda fast läkare i tjänst – hur hållbart är det i längden, då vi vet att det är en höjd risk för patientsäkerheten med bemanningspersonal, förutom den dåliga kontinuiteten? Vårdpersonal lämnar sina fasta jobb av arbetsmiljöskäl, framför allt stress, och ersätts av inhyrda ersättare. Ett makalöst slöseri med människokraft, erfarenhet och skattepengar som bara fortsätter.

Tre års ockupation av sjukstugan i Dorotea, över ett års dito för BB i Sollefteå talar sitt tydliga språk.

För Plus-kunder: Svårt att hitta hyrläkare – då skickas patienter på barnkliniken från Sundsvall till Ångermanland

De senaste två decenniernas privatiseringar och vurmen för ”individens fria val” har inneburit ökad ojämlikhet och segregering även inom primärvården. Ohälsa är starkt klass- och utbildningsbundet, men i stället för en inriktning på hälsocentraler i ekonomiskt svaga områden har politiken, såväl nationellt som regionalt, släppt etablering av hälsocentraler till den fria marknaden. Det har inte gagnat de sjukaste patienterna eller satsningar mot de delar av befolkningen som har de högsta ohälsotalen.

Det viktigaste för att få folk att bli kvar på mindre orter och på landsbygden är jobb och fungerande offentlig service – inte minst sjukvård! Tre års ockupation av sjukstugan i Dorotea, över ett års dito för BB i Sollefteå talar sitt tydliga språk. Vården vill man värna!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Några tänkbara åtgärder för att lyfta primärvård och slutenvård till en anständig nivå: Kontakta all vårdpersonal som slutat under de senaste 10-20 åren i landstinget och erbjud fasta tjänster och inflytande över arbetsscheman, lönelyft och minskad arbetstid. Det duger inte, att bara öka antalet utbildningsplatser, om man på nolltid blir av med nyutbildad vårdpersonal, för arbetsbelastningen är orimlig! De erfarna måste behållas om de nya ska klara jobbet och stanna. Återanställ undersköterskor och medicinska sekreterare. Satsa rejält på rehabilitering. Se till att Försäkringskassan slutar med att trakassera läkarna och de sjukskrivna med att underkänna sjukintyg som skrivits av dem som verkligen träffat patienterna.

Och framför allt måste bemanningsföretag förbjudas, i hela landet, om det någonsin ska bli rätsida på vården, på sjukhusen såväl som i primärvården.

Med mer konkretisering kanske en regional utvecklingsplan för vården kan bli mer verkningsfull än Sickans kupplaner, som oftast slutade i fiasko.

Eva Rudström, pensionerad distriktssköterska

Ordförande i Kommunistiska Partiet, Västernorrland

Läs också:

V: Vi behöver lokal sjukhusledning – inte länskliniker

I skarpt läge levererade sjukvården som allra mest

Regionen behöver ordning och reda – inte politiskt kaos

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel