Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här rullar räddningen för nödställda turister ut på fjället – leder rustas upp

Lederna i fjällen rustas upp. Gamla rastskydd fraktas bort och nya sätts upp.
– Det är framför allt en fjällsäkerhetsfråga men också en fin service till alla besökare i fjällen, säger naturbevakaren Lars Back på länsstyrelsen i Jämtland.

Naturbevakarna Lars Back och Roger Myhr kör skoter bakom pistmaskinen som drar den lilla stugan över det väglösa landskapet. Det går i sakta mak men arbetet går utan problem.

– Länsstyrelsen har tagit hjälp av en underleverantör som fraktar ut de här rastskydden med hjälp av pistmaskin. Det fungerar jättebra, säger Lars Back.

De gamla uttjänta trästugorna, som i 30-tal år fungerat som rastskydd, står nu på parkeringen i Storulvån. Sammanlagt elva rastskydd ska sättas upp i området kring Sylarna-Helags och i Skäckerfjällen.

Lars Back är mycket glad över satsningen. Det handlar ju om att öka fjällsäkerheten. Rastskydden är strategiskt utplacerade efter lederna. Alla är välkomna att kliva in i rastskydden för en stunds vilopaus. Men de ska framför allt användas i händelse av dåligt väder eller om något oförutsett inträffar.

Alla rastskydd är enkelt utrustade med ett par bänkar och ett bord. Men det finns dessutom en kamin och färdighuggen ved som är till för att den nödställda ska kunna tända en värmande brasa.

I samband med upprustningen av lederna ser Rikspolisstyrelsen till att även hjälptelefonerna byts ut.

Finns det telefon i alla rastskydd?

– Inte i alla men i tio av elva. Om man blir fast i ett rastskydd så kan man använda sig av nödtelefonen. Då blir man kopplad direkt till polisen, säger Lars.

Vid varje rastskydd finns även ett utedass. Tidigare har det dessutom alltid funnits ett sopförråd dit turisterna kunnat lämna sitt skräp. Men nu tar länsstyrelsen bort soptunnorna till fjälls.

Anledningen till detta är att sophanteringen helt enkelt har blivit för kostsam.

– I flera av rastskydden slutar vi med sophantering. Det har nästan växt oss över huvudet med sophanteringen. Nu ska vi inte längre hålla på med det. Så det man bär med sig får man bära med sig hem igen, förklarar Lars Back.

Vad ska man tänka på när man packar för fjällfärden?

– Man kan plocka bort allt onödigt emballage runt matvaror. Se till att plocka bort så mycket som möjligt hemma så slipper du bära med dig så mycket sopor.

Har skräpberget vuxit för att antalet turister ökat?

– Det finns flera anledningar till att det blivit så här. En anledning är att det är mycket mer besökare. Sedan är det att fjällturisten har ändrat lite sitt beteende. Nu är det många som har lätt packning och liten ryggsäck. Man lämnar gärna sopor istället för att ta med dem. Förut åkte man med stora ryggsäckar och pulkor men det har förändrats lite, säger Lars Back.

Han går in i den nyuppställda stugan i Endalsstugan. Det här blir bra, konstaterar han nöjt.

När beräknar ni göra klart arbetet med alla rastskydd?

– Förhoppningsvis ska det vara klart till påsk. Det räknar vi med.

Läs fler artiklar från Åre:

Nya hotellet på fjället blir unikt

Se kartan över alla byggprojekt som är på gång i Åre

Skistar vill bygga om området vid kabinbanan