Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska den nya hamburgerrondellen byggas

Korsningen vid järnvägsstation på Landsvägsallén kommer att försvinna.
Planen är i stället att ersätta den med en rondell som ska underlätta trafiken.
– Den nuvarande korsningen är lite besvärlig, säger Bengt-Erik Eriksson, projektledare på Trafikverket.

Läs också: Så förändras gamla E4 genom Sundsvall.

I samband med att gamla E4 genom Sundsvall kommer att byggas om så är tanken att en hel del förändringar ska ske på sträckan.

Enligt en principutformning från kommunen så står bland annat att antal körfält ska bli färre, den tidigare motorvägsfilen i norrgående riktning tas bort och korsningen på Skepparplatsen flyttas.

Men det kommer att hända saker när det gäller fler korsningar.

Korsningen på Landsvägsallén vid järnvägstationen byggs om till en rondell. Anledningen är att man vill underlätta för vänstersvängande trafik från järnvägstationen. Planen är att det ska var en trevägskorsning där endast utfart tillåts.

– Det tycker jag är ett bra förslag. Många uppfattar den som svår att ta sig fram i som den är i dag och då är det bättre att göra en cirkulationsplats i stället, säger Bengt-Erik Eriksson.

Nu ska ärendet om vad som ska hända på gamla E4 ut på samråd, något som Trafikverket har hand om.

– Vi jobbar nära kommunen i frågan och deras tankar är förstås viktiga eftersom de kommer att ta över vägen. Men vi måste kunna garantera de nuvarande trafikflödena som finns. Annars måste vi tänka om, säger Eriksson.

Enligt Trafikverkets beräkningar, trafikräkningar, filmer och trafikkörningar så kommer vägen på gamla E4 att klara av detta i nya förslaget.

– Det vi sett så klarar vi de trafikflöden som angetts. Det är köer en kvart på morgonen och en kvart på eftermiddagen när folk ska hem från jobbet. Annars är det ingen köbildning, säger Eriksson.

I fredags valde majoriteten i fullmäktige att backa i frågan och vill nu se en utredning av andra förslag.

– De har tid på sig ännu. Samrådet ska inte ut förrän i april så ännu finns det tid att fundera hur de vill ha det, säger Bengt-Erik Eriksson.

En önskan från kommunens sida är att Trafikverket genomför testkörningar av sträckan enligt det nya förslaget. Allt för att kunna visa att det fungerar.

– Det är inga problem att ordna om de vill göra det utan det skulle vi snabbt kunna fixa, säger han.

Han tycker också att politikerna ska tänka över den totala vägsituationen i Sundsvall.

– Det här är en större fråga än den här vägsträckan som inte är så lång. Jag tror att man behöver se över resandet på alla sätt, säger han.

När det gäller förändringarna på sträckan så är förslaget också att västra infarten på Storgatan ersätts av en infart på Kyrkogatan i stället.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Tyck till: Var vill du att det ska byggas nya rondeller?