Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här sliter de för att rädda längdspåren

Ett hårt arbete pågår just nu för att rädda längdskidspåren från blidvädret. På Södra berget handskottas fläckar över varje dag.

Annons

Det såg lovande ut ett tag i januari. Tre veckors kyla och efterlängtad snö för skidentusiasterna. Men sedan hände något, plusgrader och ibland även regn har tärt hårt på natursnöspåren.

– Det är tufft fysiskt och vi jobbar många timmar med att preparera spåren varje dag, säger Pessi Liukkonen, spåransvarig Sundsvalls kommun.

Pessi Liukkonen åker själv runt på fyrhjuling och spårar varje dag, ibland drar spårsläden ner i underlaget och fastnar, ibland får han skotta sig loss eller vinscha upp fyrhjulingen.

– Det är frustrerande för oss alla och ibland vill man hellre gå och ta en kopp kaffe, men det är viktigt också. Det är vasaloppet om några veckor och nu är det högtryck i spåren, säger han.

Att det blivit populärt med längdskidåkning, det råder det inget tvivel om. Den överlägset mest besökta sidan på Sundsvalls kommuns hemsida är just sidan som visar spårläget.

En entusiast är Gunnar Jonsson, 86 år och före detta landslagstränare för skidorienterarna, han tycker att vintrarna inte ens går att jämföra med hur de var för femtio år sedan.

– Då kunde man åka upp ett spår i skogen och åka lite längre sträckor, nu är det för lite snö och man är hänvisad till spåren. Som det är den här vintern är det dessutom konstsnöspåren som gäller, säger han.

Cirka femtio mil per vinter åker han och han tycker att skötseln av spåren har blivit mycket bättre sista åren.

– De gör ett helt fantastiskt jobb, jag har aldrig sett att de skottat i spåren förut, det är perfekt, säger han.

Det 2,5 kilometer långa konstsnöspåret är fortfarande i relativt gott skick, men flera åkare vittnar om att det börjar bli halt även i de spåren.

Men vill man åka längdskidor finns inte så många ställen kvar att åka på om inte vädret vänder snart. Spåren kring sidsjön är isiga, likaså de i Stockvik. Däremot har Bergeforsen fortfarande bra spår, tack vare konstsnön.

Är det inte så att vi får acceptera att det är så här vintrarna ser ut nu då?

– Så kanske det är, men då får vi jobba mer med konstsnö för intresset för skidåkning är så stort både bland barn och äldre, säger Pessi Liukkonen.

Läs även: Skoterförare vandaliserar barnens skidspår

Läs även: Nytt skidspår anläggs på Norra berget