Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här tillagas pensionärernas matlådor – följ med in i köket

I köket på Tomtegränd tillagas och paketeras 500 matlådor varje vardag.
– Vi vill att våra lådor ska vara dagens höjdpunkt för de äldre, säger Christina Sandberg som är köksansvarig.

Läs även: Politiker testar hemtjänstens matlådor under en vecka

Tomtegränd är ett av två kök som levererar matlådor till pensionärer i Sundsvall. Det andra köket ligger i Nacksta. Tre gånger i veckan körs maten ut med Riksbud – måndag, onsdag och fredag. Under vårt besök är det stekt inlagd strömming med potatismos som tillagas och förpackas i lådor.

Strömmingen som lagas på fredag finns på pensionärens bord på onsdag.

Hur håller den sig fräsch så länge?

– Vi har en förpackningsmaskin som tar bort syret och då stannar nedbrytningsprocessen av i matlådan. Livsmedelsgasen gör att vi får en längre hållbarhet och att matlådorna de äldre får är färska, säger Eva Nordberg, sektionschef i Sundsvall mat och måltider.

Vad ska en matlåda innehålla?

– Vi näringsberäknar alla matlådor. En förpackning ska innehålla 30 procent av dagsbehovet och väga 470 gram. Pensionärerna får två alternativ varje dag som kostar 47 kronor. Sedan finns det även en soppa med bröd för 39 kronor och ett lyxigare alternativ för 60 kronor som de kan välja. Kosten ska vara så varierad som möjligt, två till tre gånger i veckan är det fisk.

Följ ST:s matpatrull och ställ era frågor här.

Christina Sandberg har varit på hembesök hos de äldre och hört sig för om deras önskemål.

– De var väldigt nöjda. Några har åsikter om potatisen och det är svårt att få till den bra. Så alla som önskar kan få hemlagat potatismos som vi lagar här.

Finns det några favoriträtter som sticker ut?

– Det är kålpudding, bruna bönor och paltbröd som går bäst.

Läs även: Blev grinfärdig över kommunens matlåda till 92-åriga mamman