Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här trappas jakten upp på fartdårar – storsatsar på nya fartkameror

Här ska aggressiva bilister skrämmas från att trycka gasen i botten.
Just nu byggs nya fartkameror för nästan fem miljoner längs E14 mellan Torpshammar och Granboda.

Annons

De rattar förbi i kurvor i laglösa hastigheter – och försätter andra för livsfara.

Men nu får fartsyndare se upp.

Det ska totalt tolv nya trafiksäkerhetskameror – alla utrustade med kamera och radar med direktkoppling till polisen – se till.

Kostnaden: Strax under fem miljoner kronor.

Läs också: Fartkameror sätts upp i Östavall – "skönt att få gehör"

Och polisen välkomnar satsningen.

– Målet är inte att bötfälla så många som möjligt, utan att sänka medelhastigheten och rädda liv, säger Stefan Westerlund, tillförordnad gruppchef vid polisens trafiksektion i Västernorrland.

Westerlund understryker samtidigt att beskedet inte innebär att polisen tänker börja tumma på trafikkontrollerna på E14.

– Rattfylleri löser man inte med kameror.

Gabriella Gulliksson, utredare på Trafikverket, bekräftar samtidigt att det är rikspolisstyrelsens utredningsenhet i Kiruna som styr hur ofta kamerorna ska ta bilder.

På frågan om det betyder att fortkörare kan undkomma böter svarar hon:

– Tekniken i kamerorna är på dygnet runt, året runt. Polisen styr hur själva aktiveringen av kamerorna ser ut. Det vi kan se i våra mätningar och uppföljningar är att där kamerorna är ligger medelhastigheten i princip ungefär på skyltad hastighet. Den kan gå upp något mellan kamerorna, men det är inte någon särskilt stor skillnad.

Enligt Trafikverket räddar fartkameror många liv på vägarna.

– De räddar ungefär 20 liv per år. Det är också fler än 70 personer per år som inte blir allvarligt skadade i trafiken, säger Gabriella Gulliksson.

Läs även: Sex korsningar på E 14 förses med kameror