Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här utbildas framtidens flygplatstekniker

Alla som någon gång har besökt en flygplats har stött på dem – flygplatsteknikerna.
Men det är nog få som vet hur varierande deras arbete faktiskt är.

– Som flygplatstekniker sköter man allt från snöröjning av landningsbanor och lossning av flygplan till bagagehantering och säkerhetskontroller av passagerare, förklarar Lennart "Dallas" Dahlin, trafiklärare på fordons- och transportprogrammet på Timrå gymnasium.

Och det är just här, på Midlanda flygplats, som en stor del av den gymnasiala utbildningen till flygplatstekniker i Timrå sker.

– Vårt program är det enda i Sverige där man efter studenten är färdigutbildad yrkesförare och flygplatstekniker, berättar Lennart Dahlin.

Och med ett maxintag på tolv elever per läsår är det en exklusiv skara som får den chansen.

– Det är en bra utbildning som ger stora möjligheter att få jobb utomlands, säger Åsa Söderholm som går tredje året.

Under den treåriga utbildningen får studenterna både teoretisk och praktisk undervisning. De får även ta både B-körkort, C-körkort med yrkesförarbevis och truckkort under gymnasietiden.

– Det gör att de kommer ut på arbetsmarknaden tre år tidigare än sina jämngamla kamrater, säger Lennart Dahlin.

En stor del av utbildningen går ut på att lära sig säkerhetsaspekterna. När man arbetar på en flygplats finns det mycket som kan gå fel om man inte är uppmärksam, likaså finns det stora risker för de lastbilsförare som är ute på vägarna. Men även om teorin är väl så nödvändig är det de praktiska lektionerna som lockar mest.

– Just nu är vi ute på landningsplattan och tränar på att köra bagagevagnar. Att få hålla till på en riktig flygplats med plan som kommer in är riktigt häftigt, säger tredjeårseleven Alexander Ahmed.

För att kunna bli flygplatstekniker måste eleverna även lära sig hur man ska agera vid brand eller flygplanshaveri.

– Det finns en fullskalig flygplansmodell som de tänder eld på, och sen ska vi släcka den. Men det får vi inte göra förrän till våren, berättar Alexander.

Vad har ni för planer efter studenten?

– Jag vill definitivt arbeta på en flygplats, säger Alexander.

– Och jag vill gå vidare inom försvaret. Sen vill jag nog satsa på att bli yrkesförare, men det vore ganska spännande att jobba på en militärflygplats också, säger Åsa.