Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård dom mot travdirektörerna fastställd

Hovrätten valde en lika hård linje mot de båda travdirektörerna som tingsrätten.
Nu väntar ett år i fängelse om de inte spelar ut sitt sista kort och får upp målet i Högsta domstolen.
– Om vi ska begära prövningstillstånd är en sak vi får diskutera, säger advokat Johan Sterner.

Det var våren 2002 som hans klient, en 46-åring från Sundsvall och hans 50-årige affärspartner från Söråkersbo, delgavs misstanke om bland annat grovt bokföringsbrott.

Under en kortare period satt de häktade misstänkta för att ha plockat ut hundratusentals kronor ur sitt gemensamma bolag genom falska fakturor.

I pressen fick de snabbt namnet travdirektörerna, kända för att ha satsat stora pengar på hästaffärer, travspel och champagne på krogen.

Deras bolag är sedan länge försatt i konkurs. Redan för sex år sedan var blomstringstiden över, men innan dess han företaget utnämnas till årets gasellföretag för sin snabba tillväxt under de intensiva åren runt millennieskiftet då IT-bubblan var på tillväxt.

I går fastställde hovrätten tingsrättens domslut, som föll i januari i år. Men det finns skillnader. Hovrätten anser till exempel att det samlade straffvärdet för de båda travdirektörernas brottslighet är betydligt högre än vad tingsrätten kom fram till, minst två års fängelse.

Samtidigt ser hovrätten allvarligare än tingsrätten på åklagarkammarens långsamma utredningstakt, som hovrätten anser kränkt travdirektörernas rätt till rättegång i skälig tid, enligt artikel 6 i Europakonventionen.

Hovrätten tar dessutom hänsyn till att travdirektörerna redan fått sammanlagt 700 000 kronor i skattetillägg, och fastställer precis som tingsrätten påföljden till ett års fängelse.

Johan Sterner ser ett problem med att rättsväsendet åker berg- och dalbana i sina bedömningar av straffvärdet. Enligt hans bedömning låg åklagarens yrkande i tingsrätten betydligt lägre än tingsrätten, mellan fyra och fem månaders fängelse.

– Juridik är ju ingen exakt vetenskap, men det är lite otillfredsställande. Det blir ju mycket svårt för min huvudman att förstå att det kan diffa på det här sättet.

– Det skulle kunna vara något att anföra, säger Johan Sterner.