Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdnad dragkamp i Somalias regering

Somalias president meddelade på söndagen att han avskedat regeringen, men premiärministern vägrade att avgå.
Maktkampen går vidare inom statsledningen, vars inflytande är ytterst begränsat.

President Abdullahi Yusuf Ahmed sade att regeringen under Nur Hassan Hussein inte klarat av sina uppgifter och att han därför inte hade annat väl än att avsätta den.

Men Hussein hävdade genast att presidenten inte har befogenhet att utan vidare avskeda regeringen. Premiärministern anklagade Abdullahi för att försöka sabotera den fredsprocess som pågår med FN:s stöd mellan regeringen och en fraktion av islamiströrelsen.

– Presidenten har missbrukat sin maktställning och undergräver parlamentets legitimitet, sade Hussein.

Parlamentets talman sade att premiärministern ska tala till ledamöterna på måndagen och presidenten dagen därpå. Sedan ska parlamentet hantera problemet enligt de regler som gäller för övergångsregimen, sade talmannen.

Maktkampen inom den trängda somaliska regimen är ännu ett uttryck för landets sammanbrott. Parlamentet och regeringen skapades 2004 med internationell hjälp i det senaste av en lång rad försök att ge Somalia en fungerande statsledning för första gången sedan 1991.

Men regeringen har aldrig kunnat etablera någon kontroll över landet och behärskar i dag i princip bara städerna Mogadishu och Baidoa. Resten av landet styrs av lokala klanmiliser. Södra Somalia kontrolleras i praktiken av väpnade islamistgrupper. I augusti slöt regeringen fred med en moderat islamistfraktion, men avtalet avfärdades av de radikalare grupperna med terroranklagade al-Shabaab i spetsen.

Etiopiska styrkor invaderade Somalia i december 2006 för att driva bort de islamiska domstolarnas milis, som då tagit över kontrollen över en stor del av landet. Men inte heller de krigsvana etiopierna, som till och från fått militärt understöd av USA, har fått bukt med islamistrebellerna. En liten fredsbevarande styrka från Afrikanska unionen, bestående av soldater från Uganda och Burundi, är också hjälplös.

I november medgav president Abdullahi, själv en före detta krigsherre, att hans regim var på fallrepet och att islamisterna i stort sett hade tagit över. Etiopiska regeringen verkar också ha gett upp hoppet och har meddelat att dess soldater ska tas hem före årsskiftet, oavsett situationen i Somalia.