Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdrockarna Eclipse ser sig som Melodifestivalens svarta får

De ser sig själva som det svarta fåret i Mello-skocken. Eclipse, med Erik Mårtensson från Sollerön i spetsen, vill lyfta fram hårdrocken i programmet.

Annons

Eclipse blev kontaktade av en kille som jobbar med Christer Björkman i september förra året med en förfrågan om att ställa upp i årets Melodifestival. Då skulle bandet åka på en turné i Europa en och en halv vecka senare, så de hade ingen möjlighet att skriva en ny låt. Och att uppträda med någon annans låt kom inte på fråga.

Sångaren och Solleröbon Erik Mårtensson kom då att tänka på en låt som han hade skrivit till ett annat projekt, "Runaways" hette den.

– Det är vår låt och inget vi försökt krysta fram eller lista ut vad folk vill ha. Men det är verkligen på ett bananskal som vi halkat in här. Vissa försöker hela livet med att få med sina låtar i Melodifestivalen, vi bara hamnade här av en slump, säger Erik.

Detta ihop med att Eclipse får anses vara den enda hårdrocksakten i årets Melodifestivalen gör att Erik utnämner Eclipse till "det svarta fåret" i årets tävling. Till en början tvekade bandet om de ens skulle tacka ja till att ställa upp.

– Vi har aldrig skickat in någonting till Melodifestivalen, vi har aldrig ens snuddat vid tanken. Men vi kände: vad har vi att förlora? Annars hade det bara blivit en ny skiva och turné efter det, det här blir någonting annat, säger Erik.

En annan anledning är att bandet tycker att hårdrock är en stor genre som borde få synas mer i tv än vad den gör, och denna chans var därför för bra för att tacka nej till.

– En del tycker att rock inte hör hemma i Melodifestivalen, jag tycker tvärtom. Äntligen får vi lite hårdrock på bästa sändningstid. Nu har vi chansen i stället för att gnälla om det. Det är grymt bra, om jag var ungdom och kollade på det hela så hade jag varit glad om det var hårdrock med, säger Erik.

Eclipse släppte sitt första album redan 2001 men Erik räknar albumsläppet "Are you ready to rock" från 2008 som starten på det riktiga Eclipse. Förutom han själv, som är från Sollerön, så har de andra medlemmarna i bandet rötter i Mölnlycke, Kiruna och Västerås.

Efter att ha bott och verkat i Stockholm i flera år så flyttade Erik tillbaka till Sollerön i somras med sin familj och tog över barndomshemmet.

– Vi hade länge pratat om att flytta från trängseln i storstaden. Nu håller jag på att gör klart en studio hemma, så äntligen kan man spela in rockband på Sollerön. Det fanns inget sådant när jag växte upp där, säger Erik.

När bandet nu ställer upp med låten "Runaways", som Erik skrivit, i den fjärde deltävlingen i Gävle så kommer man att göra ett nysläpp av senaste albumet "Armageddonize" med den låten och annat bonusmaterial tillagt. Men att man skulle gå vidare från deltävlingen är inget man är speciellt bekymrade över.

– Det är ju inte hundra meter häck i friidrott. I en sån här tävling kan den som har brutet ben och snubblat på första häcken ändå vinna. Det går liksom inte att tävla i det här. Det är en helt annan typ av upplevelse det bygger på. Man får ta det som det är. Går vi vidare är det kul, åker vi ut så går det bra också. Det är inte hela världen. Men vi vill ju gärna gå vidare, så klart. Så rösta på Eclipse, rösta på hårdrock!