Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdträning inför spännande legotävling

Fjorton lag ställer upp och ett kommer från Söråkers skola i Timrå. Sedan flera veckor slipas formen och legoroboten har eleverna programmerat själva.

– Det har gått bra, säger Herman Häggström.

Annons

För andra året i rad är eleverna på Söråkers skola med i First Lego League. Tävlingen går av stapeln på technichus i Härnösand och sammanlagt är det fyra olika kategorier man tävlar i. Forskning, teknik, marknadsföring och dessutom delas det ut ett samarbetspris. Det priset vann eleverna från Söråkers skola förra året och i år satsar man på att vinna igen.

– Vi har stora chanser, säger Jakob Romsberger och får medhåll av övriga i gruppen.

Inför tävlingarna, som sker den 12 november, har gruppen jobbat i fem veckor med förberedelser till tävlingsmomenten och svårast har det varit att programmera roboten. Den ska hämta olika saker på en tävlingsplan och ställas inom ett visst område. Det ska ske på 2,5 minuter och redan nu börjar det gå riktigt bra men det är flera viktiga faktorer som ska vägas in innan allt är klart.

– Det gäller att roboten håller. Den får inte gå sönder om den stöter till något, förklarar Inger Nordlander, lärare i klass fem på Söråkers skola.

Sammanlagt är det nio elever som är med i gruppen. En del sysslar med marknadsföring och några håller på med forskning om framtida energikällor. De andra har programmerat roboten men tävlar med den kommer bara två att göra.

– Det är bara två som får vara framme vid bordet annars ser inte domarna vad som sker, säger Herman Häggström.