Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Harlaut: "helt klart sugen på OS igen"

För de som inte visste det finns det ett otroligt utbud av duktiga friåkare i Sverige. Några av dem var på Skidförbundets presskonferens och talade om den kommande säsongen.

Friåkarna står i bjärt kontrast till de övriga landslagsgruppernas relativt städade utseende, där klädkoden är betydligt mer avslappnad. Men skam den som dömer boken efter omslaget. Det finns en enorm kompetens i det svenska friåkningslandslaget.

– Det flöt på ganska bra förra säsongen. Det kommer att bli svårt att toppa. Man går in med ganska bra självförtroende och jag ska göra mitt bästa. Sommaren har mest gått åt till att bygga styrka, hösten handlar om att lära sig nya tricks och förbereda sig inför säsongen, säger Emma Dahlström, som vann X-Games förra året och världscupen.

X-Games är för de flesta slopestyleåkarna större än världscupen. I år går slopestyletävlingen i Norge, vilket de svenska åkarna är peppade på.

– Det är sjukt kul att X-Games kommer till Oslo, det ska bli väldigt roligt. Jag är inbjuden till båda tävlingarna och målet är att vinna X-Games, säger Emma Dahlström.

Östersundaren Jesper Tjäder hade en riktigt bra säsong och är i startgroparna till något stort.

– X-games är ju det man vill ta sig till. Det är sjukt tajt att få plats och bli inbjuden. Men det känns riktigt bra, vi har haft bra läger och jag har lärt mig en del nya trick, säger han.

Henrik Harlaut är kanske det svenska lagets största profil, med två X-Gamesvinster och ett OS på meritlistan. Efter förra säsongen, då han lyckades med bedriften att bryta nyckelbenet två gånger, är motivationen tillbaka.

– Det är alltid kul att landa nya trick att åka nya berg, säger Harlaut, som växt upp i Åre men sedan ett och ett halvt år bor i Andorra.

Både han och Tjäder håller på med filmprojekt vid sidan av tävlingskarriären och Harlauts senaste projekt kommer att vara klar om ungefär ett år, lagom inför uppladdningen till OS i Pyeongchang. Där hoppas Harlaut att han ska få revansch för Sotji, där resultaten uteblev. Första uppladdningen blir för-OS i år.

– Jag är helt klart sugen på OS igen. Jag var i Sydkorea för tre år sen så det ska bli kul att se igen. Det ska bli fett, säger Harlaut.

Från tränarhåll ser det också mycket lovande ut.

– Det är ett bra läge inför säsongen. Relationen mellan åkarna har blivit tajtare än någonsin, det har blivit bra stämning och de flesta av krämporna är borta, säger Patric Nyberg, Team Manager för freeridelandslaget.

Läs mer:

Ny fartsatsning ska ge VM-guld 2019

Myhrers självförtroende är tillbaka

Se livesändningen i efterhand här.

Och följ längdlandslagets presskonferens efter 12.55 här.