Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härliga höstpajer

Dags att ställa i ordning trädgård och sommarhus inför vintern. Bland allt krattande och rensande av stuprör kan det sitta fint med en härlig paj med allt vad hösten har att erbjuda.

Annons

Paj är praktisk mat som inte bara kan utan snarare måste förberedas. Överskottet kan lätt frysas in. Här är tre tips på pajer som kompletterar varandra med lax och kyckling samt toppning av trendig äpplekompott som fyllning.

En välmatad paj är mer mättande än man kan tro. Degskalet, åtminstone det som görs på traditionellt vis, innehåller mycket fett och fyllningen brukar inte ligga många steg efter. Det är med andra ord ingen smalmat. Fördelen är att även en liten bit mättar. Pajfrossar man bara undantagsvis kan man bortse från fettet.

Fransk fisk- och grönsakspaj är en utsökt variant som vinner på att fyllas med såväl rå som kallrökt lax. Den kallrökta bidrar med stor smak och gör att den kan ätas både varm och kall.

Variera höjderna och formerna på pajerna så ger de ett mer fantasifullt intryck, speciellt när de bjuds tillsammans på en buffé.

En riktig vuxenpaj laddas med förstekt kycklingkött och smakrik ostfyllning, där grönmögelost bidrar med extra fyllig smak. Resultatet blir en mättande rätt som bör serveras i mindre bitar och gärna tillsammans med en blandad sallad.

En paj behöver inte vara stor utan kan även vara liten, där fyllningen läggs på toppen. Dessertpajen toppas med äpplen och bjuds med vispad grädde.

Till sist, tänk på att ju större pajen är desto längre stund behöver den för att stabilisera sig efter att den gräddats. Är man för snabb med kniven tappar den sin saftighet, och det vill man ju inte.

Dan Strandqvist/TT

Fransk fisk- och grönsakspaj

Till 6 personer

Pajen görs i låg pajform med löstagbar kant.

Till degen:

150 g smör

3 1/2 dl vetemjöl

2 msk vatten

Till fyllningen:

400 g lax

100 g kallrökt lax

100 g bladspenat

2 msk finhackad gul lök

1 msk smör

3 dl mager grädde

5 ägg

3 dl riven ost

1 krm peppar

1. Hacka ihop smör och mjöl i matberedaren. Tillsätt vatten och kör lite till. Knåda ihop och låt degen vila svalt i en timme.

2. Skär laxen, både den färska och kallrökta, i tunna skivor. Fräs lök och smör i en kastrull. Vänd ned grovt hackad bladspenat och blanda runt. Dra kastrullen från värmen och tillsätt grädde och ägg. Peppra, men salta inte. Sältan får vi från den rökta laxen och osten.

3. Kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper. Dra bort det översta pappret och vänd ned den i formen. Tryck ut degen mot kanterna och låt bakplåtspappret sitta kvar. Förgrädda i fem minuter på 200 grader. Dra försiktigt bort pappret och häll fyllning till hälften. Lägg ett lager med både rökt och färsk lax. Avsluta med resten av fyllningen. Grädda mitt i ugnen cirka 30-35 minuter på 200 grader.

Kycklingpaj med ädelost

Till 6 personer

Pajen görs i hög pajform med 22 cm diameter

Till degen:

150 g smör

3 1/2 dl vetemjöl

2 msk vatten eller okryddad sprit

Till fyllningen:

600 g kycklingkött + rapsolja, salt och peppar

1 broccolistånd

1 gul lök

100 g ädelost

3 dl riven ost

5 ägg

3 dl mager grädde

1 msk konc. kycklingfond

3 msk pinjenötter

1. Hacka ihop smör och mjöl i matberedaren. Tillsätt vatten (eller sprit) och kör lite till. Knåda ihop degen och låt den vila svalt i en timme.

2. Skär kycklingen i bitar. Hacka den gula löken. Stek kyckling och lök i rapsolja i tre-fyra minuter. Salta och peppra.

3. Dela broccolin i buketter. Koka upp dem i saltat vatten, och låt rinna av i ett durkslag.

4. Kavla ut degen och klä en smord form. Förgrädda skalet i ugnen åtta minuter på 200 grader. Fördela kyckling, lök och broccoli i skalet. Avsluta med små bitar av ädelost och riven ost.

5. Vispa samman ägg, grädde och fond. Slå blandningen i pajen, toppa med pinjenötter och grädda cirka 40 minuter på 200 grader.

Portionspajer med äppelkompott

6-8 portionspajer, 8 cm diameter

Pajerna görs i små portionsformar

Till pajdegen:

3 dl vetemjöl

75 g smör

1 1/4 dl florsocker

1/2 krm salt

1 tsk vaniljsocker

1 ägg + 1 äggula

Till kompotten:

4 syrliga äpplen

1 dl strösocker

1 dl vatten

1/2 tsk malen kardemumma

Att äta till:

vispad grädde

1. Hacka samman mjöl och smör i matberedaren. Tillsätt florsocker, salt, vaniljsocker och kör lite till. Avsluta med ett helt ägg samt en äggula. Kör ihop till en deg och ställ kallt en halvtimme.

2. Skala och kärna ur äpplena. Skär ned i mindre bitar. Koka upp med socker och vatten. Sänk värmen, tillsätt kardemumma och sjud utan lock i fem minuter. Låt svalna.

3. Tryck ut degen i små formar. Grädda skalen på 225 grader, cirka tio minuter. Låt kakorna svalna och ta ut dem ur formarna. Toppa med vispad grädde och äppelkompott. Serveras kylskåpskalla.

Att dricka till:

Sankt Anna, en tysk välgjord och prisvärd Riesling (2120), 79 kronor.