Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

86-årige Yngve har inte varit ute på två år – makan: "Jag är helt förtvivlad, min man lider"

Under nästan två års tid har Yngve Nylander, 86 år, i Härnösand inte varit ute i friska luften. Orsaken är att en handikappanpassad trappa till ytterdörren ännu inte är på plats trots flera påstötningar. "Jag är förtvivlad och min man lider, säger makan Gun Nylander".

Annons

Gun Nylander, 84 år, är förtvivlad för att inte hennes handikappade man Yngve, 86 år, inte kommer ut i friska luften.

Det var på senhösten 2014 Yngve Nylanders hälsotillstånd drastiskt försämrades. På Umeå universitetssjukhus konstaterades det att Yngve drabbats av flera nya blodproppar i hjärnan.

Läs också: Förslaget som ska ge äldre möjlighet att vistas utomhus varje dag

Tidigare kunde Yngve Nylander gå med stöd och makan Gun, 84 år, ledde ut honom i friska luften på tomten intill huset.

Därefter började en lång kamp för att handikappanpassa huset för att Yngve Nylander skulle ha möjlighet att komma ut i friska luften.

– Det har varit alla möjliga personer och konsulter här för att finna en lösning, men än har ingenting hänt. Det här är andra sommaren som Yngve tvingas sitta inne och jag förstår inte den här långbänken, säger Gun Nylander.

Golvet skulle behöva höjas en dryg decimeter i det tillbyggda rummet för att handikappanpassas. Det var inget alternativ, enligt Gun Nylander.

Enligt Gun Nylander tittade kommunens tjänstemän, tillsammans med snickare, först på det tillbyggda rummet som har en dörr ut mot trädgården på baksidan. Problemet var dock att golvet måste höjas drygt en decimeter för att hamna i plan nivå.

Och då blir takhöjden alldeles för låg i det tillbyggda rummet.

Läs också: Äldres rätt till promenader blir kvar i Härnösand – ledningens stoppförslag röstades ned

Därefter har personal riktat blickarna mot ytterdörren där en så kallad trappväxlare skulle möjliggöra att Yngve Nylander kommer ut genom ytterdörren med sin rullstol.. En handikappramp från trappen ut på grusgången utanför huset skulle bli alldeles för lång och ostadig.

– Vad jag har förstått så kostar ett sånt hjälpmedel 60 000 kronor och det skulle vara en bra lösning för Yngve, säger Gun Nylander.

Eva Ehn, tillföreträdande förvaltningschef på socialförvaltningen:

– Jag kan inte kommentera ett enskilt ärende. Däremot har alla brukare möjlighet att lämna sina synpunkter.

Yngve Nylander har nu hjälp av hemtjänsten fyra gånger dagligen och makan Gun har fått frågan om inte Yngve ska flyttas till ett äldreboende.

– Innan han blev så här sjuk sa Yngve att jag inte skulle lämna honom. Vi har varit gifta i 65 år och jag kommer aldrig svika honom, säger Gun Nylander.

Läs också: Demensföreningen: Anhörigas behov viktiga för att få en bra äldrevård

Mer läsning

Annons