Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångepolitiker kritisk mot landstinget: "Måste sätta sjukvården primärt"

Beskedet att Solbritt Björkstrand blev hemskickad utan canceroperation fick Leif Edh (VFÅ) att reagera på landstingets vårdsituation. En situation han tycker är undermålig. "Landstinget koncentrerar sig inte på den riktiga uppgiften", säger han.

Annons

Nyheten om att 72-åriga Solbritt Björkstrand på grund av för få vårdplatser nekats operation för sin bukspottkörtelcancer väckte starka reaktioner.

På Facebook skrev Ångepolitikern Leif Edh från Vår Framtid ett inlägg riktat till Landstingsstyrelsens vice ordförande Erik Lövgren (S).

Läs mer: Cancersjuka Solbritt nekades operation – fick vända i dörren på grund av platsbrist

– Inlägget handlar om landstinget. Det är bedrövligt att de jobbar med andra saker än de borde göra, att sätta sjukvården primärt. De koncentrerar sig inte på den riktiga uppgiften, säger han.

Leif Edh (VFÅ) har synpynkter på landstingets sjukvård. Arkivfoto.

Fokuserar de inte på rätt saker?

– Absolut inte. Sjukvården måste komma först. De fokuserar mer på att gå samman med andra landsting, men man måste ställa styret helt mot de rätta målen och skapa åtgärder för att komma dit. Allt annat måste läggas åt sidan.

Läs mer: Glädjevändningen: Nu får Solbritt, 72, äntligen sin canceroperation

Hur ska man lösa situationen?

– Vi har en patientgaranti som nuvarande ledning infört. Inom 90 dagar ska du få din vård, men den uppfylls bara till 65 procent. Eftersom det är en lag bör man klara det till 100 procent för alla ska ju följa lagen, men politiker kan till mångt och mycket bara skita i det, säger Leif Edh.

Läs mer: Solbritt nekades operation trots tillgängliga vårdplatser:" Vi måste prioritera de som är akut sjuka"

Landstingsstyrelsens vice ordförande Erik Lövgren (S) håller inte med i kritiken.

Erik Lövgren (S). Arkivfoto.

– Allt kan alltid göras bättre och vi är 6 800 anställda som jobbar mot det varje dag. Men vi följer trenderna i riket och gör ett gott jobb. Och till skillnad mot vad Leif Edh tycker så är jag för att samordna till färre landsting. Situationen vi har i dag beror på att vi har 21 landsting, säger han.

■ ■ För mer nyheter om landstinget, klicka här – och följ ST.nu på Facebook .

Mer läsning

Annons