Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En av Sveriges mest fotade platser" – Högakustenbron är en turistmagnet

I Ångermanland finns många platser att besöka och några av dem drar extra många turister till sig. Allehanda.se har besökt några av dem i serien "Turistmagneterna".

Annons

På håll syns bara toppen av två väldiga pyloner som sticker upp ur dimman som ligger tät över Ångermanälven. Lite närmare så öppnar sig porten till Höga kusten i form att Sveriges längsta brospann.

Det är en mäktig syn som möter många semesterfirare och Högakustenbron har blivit en av landets stora turistmagneter.

– Det har varit en fantastisk sommar och det rör sig över en halv miljon människor kring hotellet vid bron under semestern, säger Mats Löfroth, ägare och vd för hotell Höga kusten.

I semestertider är trafiken tät över bron och husbilarna fyller snabbt parkeringen vid hotellet.

Inger och Roger Johansson med hunden Zita njuter av utsikten vid Högakustenbron på sin resa till sonen i Umeå.

I en ombyggd husbil (Ford Scania) träffar vi det pensionerade paret Inger och Roger Johansson från Norrköping.

De är på väg för att hälsa på sonen i Umeå och är båda helt betagna av bron och utsikten på hotellets parkering.

– Det finns inte ord för hur mäktig Högakustenbron och utsikten här är. Vi förstår att bron är en riktig turistmagnet. Vi är här för andra året i rad och är lika imponerade som ifjol, säger Inger Johansson.

Runt 350 husbilar och husvagnar i veckan stannar till vid porten mot Höga Kusten.

Inger och maken Roger planerar att åka runt i Höga Kusten och ut mot havsbandet i Norrfällsviken innan de åker vidare för att hälsa på sonen i Umeå.

– All skog och den tråkiga vägen mellan Gävle och Sundsvall var tråkig, men de här vackra vyerna var värt resan, säger Roger Johansson.

På utkiksplatsen står ett flertal familjer och fotar varandra med den väldiga Högakustenbron i bakgrunden. Den nästan två kilometer långa bron och de 182 meter höga pylonerna är en mäktig syn och är ett Sveriges mest fotade objekt.

Kombinationen av en mäktig bro och ett hotell är perfekt anser Mats Löfroth, ägare och vd för Höga Kusten hotellet.

Under sommaren kommer det 350 husbilar i veckan och det är full fart inne på det fullbelagda hotellet.

– Vi dubblar personalstyrkan till 60 personer under sommaren och på restaurangen serverar vi 5000 tallrikar mat i veckan, säger hotellchefen Andreas Kindahl.

De flesta turister, förutom svenska, kommer från Tyskland och våra nordiska grannländer. Många är återvändande gäster och tillströmningen ökar varje år.

– Det är ett delikat problem vi har. Bygger vi ut antalet bäddar så måste vi även bygga ut restaurangen. Vi får se hur det blir i framtiden, säger Mats Löfroth, ägare och vd på hotell Höga Kusten.

Mer läsning