Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fälldin somnade in med familjen intill sig – sonen: "Han var en fin människa och far"

Under lördagskvällen somnade Thorbjörn Fälldin in i sitt hem i Ramvik. "Hela familjen var samlad när han somnade in", säger Pontus Fälldin, son till Thorbjörn Fälldin.

Annons

Under flera decennier var Thorbjörn Fälldin en tongivande och en principfast politiker. När han 1976 vann valet blev han historisk då han bildade Sveriges första borgliga regering på 40 år.

– Han var en fin människa och far. Jag vet ingen som har sagt ett ont ord om honom någonsin. Jag minns min far som en omtänksam person och han var noga med familjen. Han ville gärna veta vad alla gjorde, sina barn och barnbarn. Han var ständigt nyfiken, in i det sista, säger Pontus Fälldin.

I början på december intervjuade Allehanda.se Thorbjörn Fälldin inför att han skulle fylla 90 år i april 2016 samt att det är 40 år sedan Fälldin bildade Sveriges första borgerliga regering. Då gjorde han bland annat uttalanden om att partierna borde göra upp om flyktingpolitiken.

– Alla partier har fullt ansvar för att hitta en lösning på nuvarande katastrofala förhållanden, sa Thorbjörn Fälldin då.

Pontus Fälldin (till vänster) berättar om sin fars bortgång. Bilden på Thorbjörn Fälldin är från 1985.

Strax innan julfirandet förra året blev Thorbjörn Fälldin sjuk i influensa och fick läggas in på sjukhus. Han skulle ha firat jul tillsammans med sin stora familj i hemmet i Ås utanför Ramvik. Men istället fick han tillbringa julen på sjukhuset.

– Vi förstod att stunden var kommen och han var gammal. Men han levde ett långt liv och hela familjen var samlad när han somnade in. Det var skönt att alla var där. Vi hade några fina dagar tillsammans eftersom vi förstod vad som var på gång, säger Pontus Fälldin.

Mer läsning

Annons