Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga mår dåligt

/
  • Ohälsan ökar bland unga, framhåller Carolin Eriksson som är enhetschef för länets ungdomsmottagningar.

Ohälsan bland unga ökar – det märks även på ungdomsmottagningarna i länet.
Mår du dåligt och söker hjälp hos en kurator är väntetiden en månad.
Handlar det i stället om sexuell problematik får du komma till en barnmorska samma dag.

Annons

– Trycket är alltid som störst i slutet av året och runt skolavslutningar, säger Carolin Eriksson, enhetschef och ansvarig för länets ungdomsmottagningar.

Hon ser ingen vikande trend och framhåller att många unga lider av ångest och oro. Ofta rör det sig om stressrelaterade problem.

– Vi möter ungdomar som har stor press på sig själv, hemifrån och från skolan. Men det kan även handla om att man hamnat i drogmissbruk eller har ett självskadebeteende. Det är inte bara en grej, utan det är många saker som påverkar.

För att minska väntetiderna inför nu ungdomsmottagningarna i Västernorrland bokning via nätet från och med onsdag denna vecka. Förhoppningen är att detta skall frigöra resurser till den operativa verksamheten.

– Vår organisation är väldigt sårbar som det ser ut idag. Grundbemanningen är så liten att vi inte tål att någon är borta eller sjuk. Men genom att förenkla bokningsproceduren hoppas vi kunna frigöra en hel barnmorskedag i veckan, framhåller Carolin Eriksson.

Ungdomsmottagningar finns i Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Sundsvall, Timrå, Ånge och Örnsköldsvik. Både tjejer och killar i åldersspannet 12 till 22 år kan komma och tala om sina problem. Personalen har tystnadsplikt och får inte berätta för någon annan om vad som sagts.

– Mest handlar det om sexuell problematik, oro för sjukdomar man kan få av sex. Hos oss kan man också göra graviditetstest, få dagen-efter-piller eller preventivmedel, säger Carolin Eriksson.

Många som kommer till ungdomsmottagningen har drabbats av klamydia efter att haft oskyddat sex.

– Vi jobbar aktivt med att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar genom att bjuda in högstadieklasser till mottagningar runt om i länet varje år, säger Carolin Eriksson.

Mer läsning

Annons