Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flydde Japan efter Fukushimaolyckan – nu gör han surfbrädor i Härnösand

Jimmy Yoshio Shibata är personen bakom High Coast Surf Designs. Sedan 2012 bor han tillsammans med sin familj i Härnösand. "Jag öppnade en karta och letade upp närmaste plats att surfa på, då upptäckte jag Smitingen och Härnösand", säger han.

Annons

Vägen leder oss in genom Näslunds Snickeri till ett dolt hörn av verkstaden och ner för en liten trappa. Där i en mindre verkstad hittar vi sedan några månader tillbaka Jimmy Yoshio Shibata. Här tillverkar han surfbrädor under företagsnamnet High Coast Surf Designs. Versamheten i Härnösand är ny, men Jimmy har tillverkat surfbrädor sedan 2003.

Jimmy Yoshio Shibata.

– Då arbetade jag på en surfbrädsfabrik i Japan samtidigt som jag även hade en egen verkstad hemma, förklarar han.

Jimmy Yoshio Shibata föddes utanför Stockholm 1974. Vägen därifrån svängde mellan Sverige och Japan. De första sex åren i Sverige, sedan Japan, sedan gymnasiestudier i Sverige och så vidare. En svensk mamma och en japansk pappa gav ett liv över världen. Den senaste flytten mellan länderna gick till Sverige 2011. Först till Sollefteå eftersom en släkting fanns där. Jimmy tillsammans med frun Noriko Shibata bestämde sig för att de ville ge en trygg uppväxt utan radioaktiv strålning till deras tre barn Keina, Tomas och Anna, efter jordbävningen som orsakade Fukushimaolyckan. I tio månader blev de kvar i Sollefteå.

– Ganska snabbt började jag längta efter att surfa och öppnade en karta för att leta upp ett bra ställe att göra det på, då drogs ögonen till Smitingen och Härnösand, förklarar Jimmy.

Frigoliten köper han från en fabrik i Kramfors.

Varken han eller hans fru hade hört talas om Härnösand förut, men några besök senare hade de bestämt sig för att det var dit nästa flytt skulle gå.

– Det var 2012 och sedan dess har vi varit kvar, fortsätter han.

Att tillverka surfbrädor i Sverige kom inte direkt. Han började arbeta på Ortvikens pappersbruk för att sedan börja på Norrlands trä i Älandsbro där han även fortfarande arbetar.

– Jag har dock alltid haft i huvudet att jag vill fortsätta tillverka surfbrädor, och förra sommaren började jag lite smått för att i år starta ett företag.

Hittills är det personer som bor lokalt som köpt hans produktioner. I verkstaden ligger en bräda på tork, den ska till Nordingrå.

– Man får själv välja form och design efter behov, en kort bräda kan jämföras med en sportbil och en lång med en amerikanare, förklarar Jimmy.

En surfbräda tar ungefär från en vecka att göra.

Härnösand har en ny tradition av att alltid ha ett gäng aktiva surfare.

– Vi är ett gäng på 10-15 stycken nu som håller koll på väderleksrapporterna för bra vågor, säger Jimmy.

Jimmy har tillverkat surfbrädor sedan 2003.

När han en gång började surfa var det för att skaffa sig ett sammanhang med vänner efter att ha varit borta från Japan en längre tid. I längden hoppas han nu på att kunna försörja sig som surfbrädstillverkare. Livet bland vågorna ger en livsstil som fungerar världen över, året runt.

– Så länge isen inte lägger sig hittar man oss där ute bland vågorna.

Mer läsning

Annons