Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingfartyget Ocean Gala på väg tillbaka till länet: "Har försökt nå hamnägaren"

Kryssningsfartyget Ocean Gala som tidigare var påtänkt som flytande asylboende i Härnösand är på väg tillbaka till länet. Fartyget lämnade på söndagen tyska Kiel och går nu mot Utansjö vid Ångermanälvens mynning. – Varför de väljer att lägga till där vet jag inte, jag har faktiskt sökt hamnägaren men inte fått tag på personen, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S).

Annons

Under söndagen blev det klart att fartyget som ska fungera som ett av Migrationsverkets asylboende på vatten har lämnat hamnen i Kiel. På Härnösands kommun har inställningen till att använda hamnen i Utansjö som plats för asylboendet varit negativ och nu verkar det alltså som att kommunen får sista ordet.

Läs också: Flyktingbåten kan stoppas från Vivstavarv – kommunen har rätt att säga nej

– Fartyg får ju åka som de vill, det är inte min fråga. Men det kommer inte att bli något asylboende, säger Härnösands kommunalråd Fred Nilsson (S).

Läs också: Asylfartyget Ocean Gala är nu på väg mot Skandinavisk hamn

Han berättar också att han under lång tid har haft muntliga löften med Migrationsverket som lovat att man inte ska tvinga sig in i Härnösand och att avtalet nu även är underskrivet.

– Migrationsverket har skriftligen lovat att de inte kommer att använda sig av hamnen som plats för asylboende. Därför är jag helt övertygad om att det inte kommer att bli något i Utansjö. Varför de väljer att lägga till där vet jag inte, jag har faktiskt sökt hamnägaren men inte fått tag på personen, säger Fred Nilsson (S).

Läs också: Kommunens vädjan till regeringen att stoppa flyktingfartyget: "Kan inte tvingas ta orimligt stort ansvar"

Ocean Gala väntas nå Utansjö på tisdag morgon.

ST har försökt nå hamnägarna på Utansjö för en kommentar men utan resultat.

Kommunalråd Fred Nilsson (S)

Mer läsning