Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försenad start för asylboendet – nu tvingas fastighetsägaren betala vite: "Tidsschemat är pressat"

Starten av Härnösands kommunalt drivna asylbonde i gamla sjukhemmet har blivit försenat i en månad. Nu tvingas fastighetsägaren betala ett vite till kommunen.

Annons

– Det är olyckligt för alla inblandade. Tidsschemat är pressat för oss, säger Emil Soleymanpor, vd i Caspien fastigheter som satsar 20 miljoner kronor i projektet.

Planen var att kommunen skulle ta emot 450 asylsökande till det nya asylboendet från och med den 1 maj.

För att klara tidtabellen har kommunen redan anställt tio integrationspedagoger. I väntan på arbetsuppgifter i Soluddens asylboende har de tilldelats andra uppgifter inom kommunen.

Dessa kostnader ingår i det vite som Caspien fastigheter nu tvingas betala. 50 000 kronor för varje försenad vecka.

– Avtalet med kommunen innebär att de inte betalar någon hyra innan det sker inflyttning. För vår del betyder det att vi förlorar hyresintäkter och tvingas betala ett vite, säger Emil Soleymanpor.

– Vårt samarbete med Migrationsverket som omfattar 450 boendeplatser påverkas inte av förseningen, säger Anders Byqvist ordförande i samhällsnämnden.

Anledningen till förseningen är bland annat de ökade kraven på brandskydd. Men även den omfattande ombygnationen har dragit ut på tiden.

– I princip kan vi säga att det handlar om en nyproduktionen eftersom vi också har bytt ut stamledningar, el och ventilation, berättar Emil Soleymanpor.

För Härnösands kommun innebär det en försening på minst en månad. Nu blir det öppning om två veckor.

– Vårt avtal med Migrationsverket som omfattar 450 boendeplatser påverkas inte av förseningen. Det fanns stora förväntningar i höst när det var en så stor press med att få fram boende snabbt. Det kanske blev några felbedömningar i tidplanen, säger Anders Byqvist (S) ordförande i arbetslivsnämnden.

Mer läsning

Annons