Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnbolaget överklagar dom – anser att Ocean Gala har rätt att ligga i Utansjö

Hamnbolaget Unwaste AB tar nu strid och överklagar Mark- och miljödomstolens dom som ger länsstyrelsen rätt i besultet att hamnen saknar rätt tillstånd för ett flytande asylboende i Utansjö.

Annons

I domskälet anger Mark- och miljödomstolen att hamnägaren Unwaste AB inte haft samråd med länsstyrelsen innan de tog emot ett stort passagerarbåt. En sådan stor förändring av godshamnens verksamhet kräver ett samråd anser domstolen.

Unwaste AB yrkar i sitt överklagande att Mark- och miljööverdomstolen upphäver länsstyrelsens föreläggande och att domen inte får verkställas i avvaktan på att beslutet eventuellt vinner laga kraft (inhibition).

Läs också: Ocean Gala tvingas lämna hamnen efter dom – ägaren: "Vi ligger kvar i Utansjö"

Unwaste AB godtar inte domstolens beslut utan hävdar att boendefrågan på Ocean Gala är en helt annan fråga som ska hanteras utanför tillståndet för hamnverksamheten.

Hamnbolaget anser att den verksamhet som nu förekommer endast omfattar ett 50-tal anställda på Ocean Gala och inte som domstolen anger 1790 asylsökande och 140 i besättningen.

I sitt överklagande skriver Unwaste AB att bolaget inte har juridisk möjlighet att flytta Ocean Gala utan det kravet måste riktas mot farygets ägare Floating accommondation.

Senast klockan 12 på onsdag ska länsstyrelsen komma in med sitt yttrande till Mark- och miljöverdomstolen.

Läs också: Asylbåtens hamn i okänd rättstvist – ägaren kan förlora fastigheten

Mer läsning

Annons