Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandsbo frias från våldtäkt mot nioåring

Den 27-årige man från Härnösand som suttit häktad misstänkt för våldtäkt mot barn och släpptes på fri fot efter rättegång för två veckor sedan frikänns.
Skadeståndsyrkandet på 125 000 kronor ogillas också.

Annons

Mannen greps och häktades den 18 september efter en anmälan från den nioåriga flickans mamma.

– Det finns vissa saker i hennes berättelse som försvårar bedömningen, konstaterar Ångermanlands tingsrätt.

Det var under en resa i somras som det påstådda brottet ska ha ägt rum, enligt polis och åklagare.

Härnösandsbon ska då ha utfört sexuella handlingar på flickan, som är 9 år, när hon låg och sov. Enligt åtalet har han fört in sina fingrar i flickans slida och analöppning. Hon har mått mycket dåligt efter händelsen.

Bland bevisningen finns vittnesmål från flickans mamma och flickans egna dagboksanteckningar från tiden runt själva händelsen och tiden efteråt. Under rättegången som hölls inför stängda dörrar spelades det upp ett 36 minuter långt förhör med flickan.

Även flickans mamma hördes där hon berättade om flickans iakttagelser. Under rättegången hördes också två personer från socialkontoret i Kramfors.

Enligt tingsrätten finns det inget i flickans berättelse som tyder på att hon inte talar sanning. Men detaljerna räcker inte för en fällande dom. Samma resonemang för rätten när det gäller moderns berättelse.

En omständighet som påverkat domen är att paret befinner sig i en juridisk tvist. Dessutom visar det sig att det tidigare förekommit anklagelser om sexuella övergrepp där en annan person, tidigare dömd för övergrepp mot barn, varit inblandad. Den utredningen lades ner.

27-åringen var märkbart lättad när han släpptes ur häktet.

– Det känns helt otroligt, jag har inga ord, sa mannen till Tidningen Ångermanland.

Åklagaren Karin Everitt är på semester och har inte tagit ställning till ett eventuellt överklagande av domen.

– Min bevisning är fullt tillräcklig och jag yrkar på att han döms för våldtäkt där minimistraffet är minst två års fängelse, sa hon i en paus under rättegången.

Advokat Magnus Näsholm var flickans biträde under rättegången.

– Den här typen av mål är oerhört svåra eftersom det bara finns två versioner av vad som har hänt. Flickans och den åtalades, sa han.

Mer läsning

Annons