Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hus faller sönder i centrala Härnösand: "Det har ramlat bitar från fasaden"

Ett äldre hus på Trädgårdsgatan i Härnösand spärrades av på lördagen efter att flera personer larmat polisen om att stora bitar murbruk lossnat från husets fasad.

Annons

Delar från huset i Härnösand ramlade ner på lördagen.

Huset på Trädgårdsgatan  i Härnösand rasar sönder och flera har larmat polisen på lördagen.

Huset är byggt 1903 och har en del utsmyckningar och det är risk för att även de ska falla ner. I huset finns flera företag, bland annat Café Trädgårn, som drivs av Svenska kyrkan.

– Det har ramlat bitar från huset och det verkar som att det har vittrat sönder från fasaden, säger Mikael Baudin, RLC-befäl vid polisen.

En polispatrull åkte till platsen för att kontrollera så att ingen person kom till skada i väntan på att fastighetsägaren från Hushållningssällskapet kom dit. Området runt huset spärrades sedan av.

– Det är inte bra att det rasar ner från huset, även om det bara skulle vara en liten bit är det inte bra. Vi tar det på största allvar och kommer att åtgärda det på en gång, säger Anders Segebo, vd på Hushållningssällskapet.

Huset på Trädgårdsgatan  i Härnösand rasar sönder och flera har larmat polisen på lördagen.

Enligt honom har det även vid ett tidigare tillfälle hänt att det rasat ner delar från huset. För ett år sedan hände det och då gjordes åtgärder för att förhindra mer släpp. Senast i juni gjordes en säkerhetsbesiktning av huset och därför är han förvånad att det nu har hänt igen.

– Vi har planerat att göra en renovering av fasaden, men det är inte bestämt när än. Vi ville göra en besiktningskontroll för att se att det inte var någon fara. Renoveringen i sig är bara en kosmetisk fråga och för att se att inget riskerar att falla ner. Nu behöver vi se över och kanske tidigarelägga den. Det verkar sämre än vi trott och vad besiktningen sagt, säger Anders Segebo.

Till veckan kommer tillfälliga åtgärder göras på huset där man kontrollerar putsen och fasaden för att kunna släppa på avspärrningarna. Det är oklart hur det påverkar Café Trädgårns öppettider.

Ingen person har skadats i samband med raset.

■ ■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning

Annons