Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte alltid som "bomber" är av ondo – nyfynd av sällsynta bombmurklor glädje biologer

Nu hoppas länsstyrelsen på tips från tidningnens läsare – på jakt efter bombmurklor. Nyfynd av den märkliga sällsynta och rödlistade svampen glädjer alltid biologer. Våren 2016 har varit en sådan period med flera spännande fynd.

Annons

I alla tider har människan  förundrats över bombmurklans utseende.

–I ett fall har vi hittat en lokal med 500 exemplar. Tidigare har 100 svampar ansetts bra, säger miljöhandläggaren Kerstin Wöler.

Generellt har de flesta av de kända platserna med bombmurkla legat längs Indalsälven i Medelpad. Men i år har flera nya lokaler med svampen även hittats i Ångermanland, både vid Meåforsen i Faxälven och en bit utanför Näsåker. Även i Mjällåns dalgång har bombmurkla upptäckts.

– Bombmurklor kan man hitta på våren och under försommaren. De har ju ett mycket typiskt utseende och går knappast att förväxla. Därför hoppas vi att folk som sett eller vet var det finns bombmurklor hör av sig till oss, säger Kerstin Wöler.

Genomgående hittas svampen i närheten av något vattendrag, men ändå gärna på väldränerad mark.

Sedan flera år tillbaka inventerar biologer kända och tänkbara platser för bombmurkla varje vår. Även den ideella naturvården brukar bidra med kompetens. Svampen lever på att bryta ner barrförna under granar.

– Det finns ett speciellt åtgärdsprogram för att värna bombmurklorna där Västernorrland är involverat. Många gånger handlar det om ganska små områden, där det kanske inte är aktuellt med naturreservat däremot med andra typer av skydd.

Att det hittats bra med bombmurklor i år tror Kerstin Wörner inte beror på att det varit extremt bra svampår, utan på att man haft bra flyt och tur med inventering och tipsare.

Fakta/Bombmurkla

Bombmurklorna våxer oftast i närheten av något vattendrag.

Bombmurklas märkliga utseende har i alla tider fängslat människan.

Fruktkroppen dyker upp under våren och försommaren och är typisk med sin runda form, bruna färg och svarta glänsande disk. Som en liten gammaldags "bomb".

Här i Norden är arten östlig. Den återfinns i äldre granskogar som är ganska öringsrika, ofta tillsammans med olika mossor och blåsippor.

Raviner och gamla strandvallar är vanliga plster. Svampen verkar inte överleva kalavverkning men kan gynnas av att man motverkar för kraftig förtätning av träd och sparar riktigt gamla granar.

För närvarande är bombmurkla känd från 13 platser i Västernorrland.

Mer läsning

Annons