Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget lovar bättre info efter debatt om #tystnaden

Kunskaperna om meddelarfriheten är för låg bland landstingets anställda. Nu ska landstingsledningen förbättra dessa kunskaper. Det lovar Karin Rapp i landstingets tjänstemannaledning efter en granskning som medierna i Västernorrland gjort.

Annons

#Tystnaden kallas en granskning som Tidningen Ångermanland, ÖA och ST gjort tillsammans med Sveriges Radio Västernorrland . I den kom det fram att det finns dåliga kunskaper om meddelarfrihet bland offentligt anställda i länet.

– Jag kan bara beklaga om våra medarbetare inte tror att man kan uttala sig. Kunskaperna om tystnadsplikten är stor bland våra anställda men inte lika stor om meddelarfriheten även om kunskap om den ingår i våra chefsutbildningar, säger Karin Rapp.

Karin Rapp var en av deltagarna när publicistklubben höll debatt på S:t Petrilogen i Härnösand på onsdagskvällen. Hon lovar nu att landstinget ska se till så att kunskaperna om anställdas rätt att tala med media ska förbättras.

– Vi kommer informera om detta via olika kanaler. Cheferna är ansvariga för att föra kunskaperna vidare bland annat på arbetsplatsträffar. Men här finns det en utvecklingspotential, menar Karin Rapp.

Barnmorskan Jenny Bjerkås berättade om att det hänt att landstingsledningen bett medarbetare håll viss kritik intern. Bland annat vid den turbulens som rådde inom landstinget för fyra år sedan.

– Jag har en kollega i ett annat landsting som blivit svartlistad. Som inte får några jobb trots att det är brist på barnmorskor. Men detta gäller inte Västernorrland, sa hon

Det finns också en självkritik bland journalisterna eftersom en stor del av offentliganställda i en enkätundersökning som ingått i granskningen säger att man inte kan lita på journalister.

Enkligt SVT Västernorrlands chef Helena Nyman är dettas inte bra.

– Vi måste vi vara självkritiska. Handlar det om lokal journalistik eller är det en rubrik från aftonbladet.se vars artikel som inte höll vad läsaren förväntade som de svarat på, sa hon och menade att frågan var oprecis.

Hon menar att det finns problem med faktafel och folk som inte får komma till tals.

Professor Lars Nord kritiserade Tystnaden och menade att om samtliga media berättar samma sak samtidigt kan det leda till att de som redan är skeptiska till media blir än mer skeptisk. Men samtidigt är den granskande journalistiken mycket viktig, enligt Nord.

– Antalet lobbyister och påtryckare har ökat samtidigt som antalet journalister har minskat vilket är ett demokratiskt problem.

Mer läsning