Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lottas misstänkte mördare nekades vård dagarna innan mordet

Beroendecentrum i Stockholm har nu anmält sig själva efter att den misstänkta 33-åringen kort tid innan mordet på 41-årige Lotta från Härnösand sökt vård men nekats.

Annons

Lotta.

Vid upprepade tillfällen under 2016 har den misstänkta mannen sökt vård hos Beroendecentrum i Stockholm med Lotta från Härnösand som följeslagare och flera gånger beskriver läkare den 33-årige mannen som en person med våldstendenser.

Läs mer: Lottas misstänkte mördare i förhör: "Jag hade vanföreställningar"

33-åringen ska ha använt droger sedan tonåren, bland annat både anabola steroider och kokain. Han uppger att han några dagar innan misshandeln mått dåligt, haft ångest och känt sig frånvarande.

Dagarna innan mordet sökte mannen därför vård hos Beroendeakuten (BAS). Personalen bedömde ej att mannen var i akut behov av vård och nekade därför mannen hjälp. Mannen ska då ha hotat personalen med att söka upp dem utanför sjukhuset och sagt att han ville ha namnet på alla på akuten.

Enligt de anteckningar som finns ska Lotta ha följt med mannen till Beroendeakuten och blivit upprörd när mannen inte lagts in.

Nu har kliniken gjort en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

I utredningen framkommer det att mannen vid ett tillfälle har blivit bedömd av en olegitimerad läkare, vilket ifrågasätts med tanke på att mannen var en så komplicerad patient.

Läs också: Lotta förs till sista vilan – nu berättar systern om den tuffa tiden: "Så svårt att förstå"

Mer läsning

Annons